Otimaju, pa ubijaju!

0

 

Islamski militanti zauzeli su četiri manja naftna polja kada su preuzeli kontrolu nad severnim Irakom prošlog meseca i sada prodaju sirovu naftu i benzin kako bi finansirali novoproglašeni "kalifat". Organizacija "Islamska država" je sredinom juna nedaleko od Mosula zauzela naftna polja Nadžma i Kajara, a dalje na jugu i polja Himrin i Adžil. Ova naftna polja su manja u poređenju sa ogromnim iračkim nalazištima nafte nedaleko od Kirkuka i Basre, koja su pod kontrolom Kurda i centralne vlade.

Turističke ture u "kalifatu"

Sunitski ekstremisti iz Islamske države, nude turističke ture stranim i domaćim džihadistima. Dva puta nedeljno organizuju ture autobusima u kojima vozač obavezno pušta "džihadističke" pesme. Putnici nisu naoružani, ali autobus prate vozila s naoružanim borcima.

Irački zvaničnici kažu da su u poslednjih nekoliko sedmica islamisti uspeli da prebace određenu količinu nafte iz Kajare na obradu u mobilnim rafinerijama u Siriji. Veće količine nafte, uglavnom iz Nadžme, prodate su preko krijumčara turskim trgovcima po veoma niskoj ceni od oko 25 dolara za barel.
– "Islamska država" ostvaruje milionski dolarski profit ovom ilegalnom trgovinom – rekao je Hušam al Brefkani, šef komisije za energetiku u Mosulu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here