www.coe.int

Bivše kosovske diplomate ocenjuju da će, u slučaju da Kosovo ne bude primljeno u Savet Evrope 17. maja, to naneti veliku štetu, koju će prevashodno trpeti građani. Dodaju da je pozitivan ishod za Prištinu trenutno malo verovatan budući da ova tačka neće biti na dnevnom redu Komiteta ministara.

Bivši ambasador Bljerim Čanaj naglašava da će, ukoliko Kosovo sada ne uđe u Savet Evrope, to imati velike posledice.

– Ako to sada ne bude na dnevnom redu, trebalo bi da se sačeka do sledećeg sastanka. Međutim, čekamo da vidimo šta će biti, jer je politički zamah uvek bitan za takva pitanja. Trenutno je bio dobar zamah, a ako izgubimo ovaj trenutak i uzmemo u obzir izbore za Evropski parlament, sve može da se promeni – rekao je bivši ambasador Bljerim Čanaj.

Ipak, dodaje da je negativan ishod, ma kako težak, po svoj prilici – neizbežan, budući da će ZSO morati da se formira ako Kosovo hoće u SE.

– Formiranje Asocijacije je obećano u Briselu, ali i aneksom u Ohridu. Sada je pitanje kada će to početi da se sprovodi. Pa ako to ne uradite sada, svaki premijer koji eventualno pobedi na izborima biće primoran da to uradi kasnije, može se desiti da Kurti to sada neće uraditi zbog izbora, ali ako pobedi na izborima, on će to obavezno uraditi posle izbora –  smatra Čanaj.

Čak i bivši ambasador Albert Prenkaj ocenjuje da će zbog promašene prilike za članstvo Kosova u Savetu Evrope posledice snositi građani.

– Građani Kosova su i dalje onemogućeni da ostvare svoja ljudska prava koja su im možda prekršile institucije Kosova. Štaviše, država Kosovo je takođe presedan kada je u pitanju članstvo u međunarodnim organizacijama – kaže on.

10 COMMENTS

  1. Koji bre Gradjani i kakvo primanje kosova o Savetu Evrope?
    Kao prvo, Kosovo kao neizdvojeni deo Srbije je vec u sklopu svoje Maticne Drzave u toj organizaciji!
    Kao zasebnu jedinicu, sigurno se nemoze usvojitiv jer to nije kolaricu panicu…..

  2. Косово је Србија – када Албанци то схвате могу да се надају миру и просперитету.

  3. KAD SE VOJSKA NA KOSOVO VRATI, BIĆE SRBA ZA POD JEDNU ŠLJIVU, HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHA….

  4. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

  5. Kad mi shvatimo da je Kosovo izgubljeno i da na Kosovu zivi ogromna vecina Albanaca sa sigurno 100% vecim natalitetom nego Srbi i da je samo Sever Mitrovice srpski, onda ce tek da dodje prosperitet i normalan zivot u tom delu bivse Srbije. Srbija i Rusija su dopustile ogromnu NATO bazu na teritoriji Kosova. Prica je zavrsena. Postoji jos samo u legendama, guslarskim pesmama, secanjima, bajkama za odrasle, neuspesnim sastancima i komentarima. Kosovo samo moze zestokim ratom i etnickim ciscenjem da ponovo bude deo majke Srbije. Sve ostalo su iluzije i secanja.

    • Bonstvil se seli u Albaniju, a sa bazom se sele i saradnici okupatora…dakle ono što je istina je da je Kosovo i Metohija srpska zemlja pod okupacijom NATO pakta, a na njoj, po povlačenju medjunarodnih snaga, mogu da u miru žive i Marsovci – to ne menja činjenicu da je zemlja srpska !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here