pixabay.com

Karcinom kože koji je bio gotovo nevidljiv ljudskom oku, dimenzija 0,65 milimetara, uspešno je otkriven. Zbog ovog podviga medicinski tim je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Što je još važnije, za pacijentkinju Kristi Stats, to znači da je njen karcinom detektovan u ranoj fazi pre nego što je imao priliku da se proširi.

“Verujem da je moguće da svi imaju sreće kao ja sa pravom tehnologijom”, rekla je Stats u izjavi.

Ona je dodala da ako su uspeli da pronađu njen u tako ranoj fazi, sasvim je jasno da ova tehnologija može da pomogne i drugim ljudima.

Dermatolog dr Aleksandar Vitkovski, docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Oregonu (OHSU), koristio je kombinaciju tehnika za ispitivanje lezije kože. Dermoskopija uključuje ručni uređaj koji se zove dermatoskop, koji je poput lupe, a dr Vitkovski je ovu tehniku kombinovao sa refleksivnom konfokalnom mikroskopijom, preciznom, neinvazivnom metodom snimanja, da bi postavio dijagnozu mikro-melanoma “in situ”.

Tim lekara i naučnika potvrdio je dijagnozu nakon biopsije.

Stats je prvobitno došla na pregled zbog izrasline na koži zbog koje je bila zabrinuta, a koja se pokazala benignom. Međutim, dok ju je pregledao, dr Vitkovski je primetio sitnu tačku na njenom desnom obrazu koja je vrlo lako mogla da mu promakne. Bila je dimenzija svega 0,65 milimetara i imala je neke karakteristike koje su bile znak za uzbunu.

– Snimio sam mesto koje je pokazalo atipične ćelije koje su karakteristične za melanom – objasnio je dr Vitkovski i saopštio pacijentkinji da bi to mogao da bude najmanji karcinom kože ikada otkriven, prenosi IFL Science.

Stats je imala sreću da je ova vrsta konfokalne mikroskopije bila dostupna.

Sa potvrđenom dijagnozom i nakon objavljivanja recenziranog izveštaja o slučaju, tim je zvanično uvršćen u Ginisovu knjigu rekorda za najmanji detektovan karcinom kože.

Melanomi, poput ovog, čine oko jedan odsto ukupnih karcinoma kože, ali prouzrokuju neproporcionalno veliki broj smrtnih slučajeva.

Američko udruženje za borbu protiv karcinoma procenjuje da će 2023. godine biti dijagnostikovano 97.610 novih slučajeva melanoma, a njihovo rano otkrivanje je od vitalnog značaja za pacijente.

– Ovo je bio timski napor. Koristili smo snimanje kože i tehnologiju za ranu dijagnozu melanoma – rekao je dr Ličman, i dodao da su potrebni svi u timu – dermatolozi, dermatopatolozi i dermatološki hirurzi.

Studija je objavljena u “Dermatology Practical & Conceptual”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here