Pogrešna dijagnoza je najčešća ali i najozbiljnija greška lekara. Podaci istraživanja i analize došli su do sledećih zaključaka.

Nije poznat podatak koliko je ljudi oštećeno pogrešnom dijagnozom, ali se procjenjuje da je otprilike 40 000 do 80 000 smrtnih slučajeva u američkim bolnicama svake godine povezano s pogrešnom dijagnozom.

Kako bi otkrili koja stanja doktori najčešće pogrešno dijagnostikuju, a koje mogu da budu fatalne i vode do smrti ili velikih oštećenja, stručnjaci su istražili i analizirali više od 11 000 prijavljenih slučajeva nesavesnog postupka. Rezultati su objavljeni u jednom stranom magazinu.

Visoki krvni pritisak se povezuje s nastankom teških bolesti i opasnih tumora. Međutim postoji otprilike 10 000 bolesti od kojih se svaka manifestuje kroz druge simptome, pa može biti malo obeshrabrujuće razmišljati kako rešiti problem pogrešne dijagnoze, rekao je dr. David Njuman-Toker, direktor Instituta za uspešne dijagnoze.

“Velika trojka”

Istraživački tim je zaključio da je iznenađujuće mali broj zdravstvenih stanja povezan s najčešćim pogreškama u dijagnozi. Tri različite bolesti su bile odgovorne za najozbiljnije greške:

  • infekcija,
  • vaskularne poteškoće i
  • karcinomi

Zdravstveni stručnjaci su proučavali koliko su ozbiljne i česte greške i gde se najčešće događaju.

Više od jedne trećine grešaka, koje su uzrokovale smrt ili teža oštećenja, povezana su s tumorima.

Pogrešna dijagnoza kod vaskularnih problema događa se u 22 posto slučajeva, a 13,5 posto kod infekcija.

“Veliku trojku” su stručnjaci podelili na 15 specifičnih stanja i na samom su vrhu karcinom pluća, moždani udar i sepsa. Na listi su se našli i srčani udar, melanom, karcinom prostate i dojki

– Ovi su rezultati pomogli pri stvaranju “mape” kako bi lakše shvatili koji se problemi moraju rješavati u medicinskom sustavu – zaključio je dr. Njuman -Toker.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here