pixabay.com

Istraživači su otkrili da muškarci koji redovno jedu “brzu hranu” imaju do 25 odsto manje spermatozoida od onih koji se zdravo hrane, a problem plodnosti muškaraca je u porastu.

Sve lošija ihrana mogla bi biti odgovorna za smanjenje broja spermatozoida kod muškaraca, pokazala je studija Harvarda sprovedena na 3.000 ljudi. Ona je otkrila da muškarci koji se hrane svakodnevno brzom hranom imaju i do 25 odsto manji broj aktivnih spermatozoida od onih koji se hrane zdravo, piše “Dejli mejl”.

Naučnici su analizirali uticaj ishrane na mušku spermu i zaključili kako je “spermagedon”, kako su ga nazvali, uzrokovan nezdravim prehrambenim navikama.

Ljubitelji pica, pomfrita i slatkih poslastica imaju za četvrtinu manje spermatozoida od onih koji jedu mnogo voća, ribe i povrća. Njihov broj spermatozoida, što se još uzima i kao mera plodnosti kod muškarca, u proseku je iznosio oko 122 miliona u poređenju sa 167 miliona kod muškaraca sa zdravom prehranom.

To je otkriće objavljeno u časopisu JAMA Network Open, s naglaskom da moderan način života vodi u drastičan pad plodnosti. Otkriveno je da kvalitet sperme polako i sigurno pada u zapadnim zemljama u proteklih nekoliko decenija, a istovremeno smo postali sve deblji i manje aktivni.

Plivači “nestaju”

Broj spermatozoida kod muškaraca na Zapadu u poslednjih 40 godina pao je za 60 odsto, otkriva naučno istraživanje koje još jednom dokazuje da moderni svet uništava zdravlje muškaraca.

Pesticidi, hemikalije koje poremećuju hormone, ishrana, stres, pušenje i gojaznost redom su povezani s ovim problemom. A on je povezan s nizom drugih bolesti poput raka testisa i povišene stope smrtnosti. Naučnici zaključuju i to da stopa pada broja spermatozoida ne pokazuje znakove zaustavljanja u poslednjih nekoliko godina.

Poziv na buđenje

Ovaj isti trend se ne primećuje u drugim delovima sveta; u Južnoj Americi, Africi, Aziji, gde su odgovarajuće studije takođe sprovedene. Jedan od stručnjaka koji je istraživanje komentarisao rekao je da je ono bilo “najpotpunije do sada”. Podatke je nazvao “šokantnim” kao i “pozivom na buđenje” za hitnim istraživanjem razloga takvih trendova.

Dodatni problem je uočena povezanost hemikalija s učestalošću raka testisa, broja dece rođene sa samo jednim testisom, s muškim pubertetom i uopšte nivoom testosterona kod muškaraca. Što se tiče problema s hormonima, naučnici nakon ove studije više nego ikad ranije sumnjaju da s tim, među ostalim, ima veze i pušenje majki tokom trudnoće. Smanjivanje nivoa spermatozoida prvi put je registrovano još pre 25 godina.

1 COMMENT

  1. muskarci su sve manje plodni zbog hrane vazduha koji disemo vode koju pijemo u te namirnice se unose razni otrovi koji uticu na proizvodnju sperme to je ustvari bioloski rat koje neke zemlje ne najavljeno sprovode u ostalom u danasnjem svijetu muskarac je potisnut sa svoje tradiciong postolja
    uopce nema drustvene brige o potrebi muskarca i tako muskarac sam sebe ponizava i sam sebi mentalno steti jer ni koji imaju mnogo oce jos vise a oni koji fizicki i mentalno naporno rade samo da mogu da prezive imaju sve manje sanse za to

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here