U Australiji je hiljadama kilometara udaljena od njenog staništa, u planinskim predelima Japana i Koreje, pronađena otrovna vrsta pečurke. Njen naziv na latinskom je “Podstroma cornu-damae” koja izaziva smrt i utiče na smanjenje mozga.

Otrovnu vatrenu koralnu gljivu Podstroma cornu-damae našao je fotograf Rej Palmer, dok je istraživao kišnu šumu u Redlinču, u Kvinslend Australija.

U Japanu i Južnoj Koreji ranije su zabeleženi slučajevi smrtonosnog trovanja pečurkom jarkonarandžaste boje, ali sada je prvi put primećena u Australiji.

To je jedina vrsta pečurke koja može da inficira čoveka preko kože, a važi za drugu na listi najotrovnijih gljiva na svetu.

Dodirivanje vatrene koralne gljive izaziva deramtitis (crvenilo i oticanje kože)Simptomi povezani s konzumacijom tj doticanjem ove gljive uključuju bolove u želucu, promene u percepciji, smanjenje broja leukocita i trombocita, ljuštenje kože na licu, gubitak kose i smanjivanje mozga, što rezultira poremećajem govora i problemima s dobrovoljnim kretanjem

Takođe je otkriveno zatajenje više organa, bubrega, nekrozu jetre i diseminiranu intravaskularnu koagulaciju.

Ova vrsta pečurke najčešće raste na korenju stabala i zemlji oko njih, uglavnom u planinama Japana i Južne Koreje, ali ih ima i u Indoneziji i Papui Novoj Gvineji.
Pečurka je toliko opasna da Palmer ne želi da otkrije tačnu lokaciju.

– Nalazi se u dviljini, na veoma skrivenom mestu  – kaže on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here