EPA
Vladimir Putin

Vikend izdanje tabloida “Bild” – BildPlus, donosi tekst pod naslovom “Otvara li Putin stare rane na Balkanu?”, koji potpisuje Žan Blagojević.

Autor podseća na to da rane iz devedesetih još nisu zacelile i da ih rat u Ukrajini otvara. Posle nabrajanja opštepoznatih činjenica, analiza se okreće Srbiji: “Principijelno su Srbi i Rusi bili saveznici, i kao narodi i kao države. Važni političari i danas govore o ’bratskom narodu’. Ta povezanost ima dugu istoriju (koja seže u 19. vek) i prožeta je slovenskom i pravoslavnom tradicijom.”

Autor potom konstatuje: “Politički su Srbija i Rusija danas makar delimično jedna celina. Jasan signal je ‘Humanitarni centar u Nišu’.” Nemački novinar piše da zapadni analitičari u tom centru vide vojnu bazu preko koje Rusija može da širi svoj uticaj u regionu. U tekstu se predočavaju sve poznate činjenice – da srpska vojska vežba sa jedinicama NATO, da su tabloidi, koji su bili nekritički prema Rusiji, donekle promenili kurs zbog Putinove izjave o Kosovu: “Time tiranin iz Kremlja vidi Kosovo kao nezavisno”, zaključuje autor.

U drugom delu teksta, autor se bavi Bosnom i Hercegovinom: “Uticaj Kremlja u regionu je veliki. ‘Živela Rusija!’, vikao je u mikrofon u aprilu Milorad Dodik, bivši predsednik Republike Srpske na jednom skupu u Bijeljini. Prisutni su aplaudirali.”

Autor “Bilda” nabraja i ostale grehe Milorada Dodika: njegovo poređenje nemačkog socijaldemokratskog poslanika Adisa Ahmetovića sa članom “Hitlerove omladine” – jer je zahtevao još nemačkih vojnika u Bosni. Potom citira Florijana Bibera sa Univerziteta u Gracu koji kaže da je pasivnost Zapada dovela do nestabilnosti u zemlji.

U članku se navodi i uslovljavanje pristanka na članstvo Švedske i Finske u NATO koje je naveo hrvatski predsednik Zoran Milanović – uslov je prema njemu promena izbornog zakona u BiH u korist Hrvata.

Autor članka u nemačkom listu konstatuje da su SAD dugo vodile zapadnu balkansku politiku, a da sada to pokušava Berlin. On prenosi izjavu nemačkog kancelara Šolca da je svim zapadnobalkanskim zemljama mesto u EU, ali da su za to potrebne i reforme u sferi slobode medija, suzbijanja korupcije i pravosuđa.

“Ekonomski su odnosi dobri – na primer, Nemačka u Srbiji sa preko 400 preduzeća zapošljava preko 75 000 radnika”, završava svoju analizu autor nemačkog “Bilda”.

5 COMMENTS

  1. kako to “Putin vidi Kosovo nezavisno” Putin nije video akamoli rekao nesto na tu temu. Meni izgleda da taj ,pisac zivi i radi u nemackoj pa da nebi isao u cuzu mora da pise protiv Rusa. (Axel springer formular.) Zalosno je sto jedan Balkanac(po prezimenu) mora da pise te neistine radi mozda( novca) isto kao sto velika srpkinja Trajkovic hoce narod da uznemiri Pozdrav

  2. Nemojte da osudjujete Putina za rane iz devedesetih. Osudite one koji su ih napravili. Zamenili ste tezu.

  3. Зашто је пренет текст у коме се г Додик назива БИВШИМ председником РС?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here