U Kulturnom centru u Jagodini otvoren je 7. Međunarodni festival animiranog filma dece i mladih, koji će trajati do 22. septembra i na kome će biti prikazano 49 filmova.

Na festivalu će biti prikazana 33 filma u kategoriji dece do 15 godina i 16 filmova u kategoriji dece od 15 do 18 godina.

Festivalu je prethodilo otvaranje izložbe ilustracija-animacija autora Ive Ćirić.

Izložba obuhvata dva segmenta, prvi deo čine autorske ilustracije i ilustracije za decu, kroz seriju vinjeta za predstave pozorištanca “Puž”, a drugi deo likovno svedoči o radu na filmovima “Spomenica (2010), “Smisao” – deo projekta Radiovizija na tekst Meše Selimovića za RTS (2018) i Florizami, objasnila je na otvaranju autor izložbe Marija Vulić.

Na izložbi su postavljene i lutke koje je Ćirićeva izradila za pozorišnu predstavu “Tvrdoglavo slonče” putujućeg pozorišta “Vesela tipčurina”, a Vulićeva je istakla da radovi Ćirićeve “prenose snažnu vizuelnu poruku”.

Posle izložbe, festival je počeo takmičarskim programom prve kategorije, filmovima za decu do 15 godina.

Upriličen je i koncert grupe “Kvazarter” i koktel dobrodošlice.

Na festivalu učestvuju autori filmova iz Ruske Federacije, Hrvatske, Portugalije, Srbije, Ukrajine, Bugarske, Nemačke, Izraela, Italije, Slovenije, Švajcarske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Holandije…

Selekciju filmova izvršili su urednica Animator festa Marija Vulić iz Jagodine i Mihajlo Dragaš iz Bora.

Filmove za decu i mlade do 15 godina će ocenjivati žiri u kojem su Radostina Nejkova iz Bugarske, Stevica Živkov iz Rumunije i Andrea Martinjoni iz Italije.

Filmove za decu i mlade od 15 do 18 godina ocenjivaće Iva Ðurić iz Srbije, Marija Lendova iz Ruske Federacije i Mladen Ðukić iz Republike Srpske.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here