Marko Đoković

Ono što drugi talas korone razlikuje od prvog, kako kaže Dr Nebojša Lađević, direktor centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije, jeste da je mnogo gradova zahvaćeno, a Beograd je veliki epicentar infekcije.

On je govorio o tome kako izgleda lečenje težih kliničkih oblika Covid-19 i kada je vreme da se pacijent postavi na respirator.

– Sve više mladih i sve više dece je zaraženo – naveo je dr Lađević, ističući da se “stariji i dalje paze a mladi su izloženiji u ovom talasu”.

– Imamo dovoljno respiratora, bilo bi zaista strašno ukoliko bismo došli do situacije da upotrebimo svih 1000 respiratora – osvrnuo se dr Lađević.

Ozdravljenje pluća u tolikoj meri, da ona mogu samostalno bez aparata da preuzmu svoju funkciju, kako kaže, dovodi do toga da se pacijent odvoji od mehaničke ventilacije.

Respirator će pomoći u dopremi količine kiseonika, a kako ističe, da li će pomoći zavisi od bolesti svih organa.

Odluke se donose u sekundi, kako kaže, umor je prisutan, ali svaki anesteziolog je obučen da donosi takve odluke, međutim naravno da ih pogađa svaka situacija:

– Pripremljeni ulazimo u proces mehaničke ventilacije, jer pratimo pacijenta – dodao je dr Lađević.

– Posledice na pluća posle respiratora zavise od osnovne bolesti, ne od respiratora. Ova bolest može proći da ne ostavi posledice, ali može i ostaviti trajne posledice u smanjenju kapaciteta pluća i rada – ističe on.

– Generalno mi uvek imamo potrebu za anesteziolozima. Ova virusna infekcija je velika prirodna katastrofa koja nas je zadesila i mi moramo uporedo da radimo i sa bolesnicima koji su oboleli od kovida i ujedno da lečimo pacijente od drugih bolesti, zato smo prenategnuti – kaže dr Nebojša Lađević, direktor centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije.

– Teška klinička slika, ako se govori o kovid infekciji, znači da se stanje pacijenta toliko pogoršalo da on ne može više da diše uz pomoć svojih pluća, tada stanje postaje kritično i primenjuje se nešto od mehaničke ventilacije – kaže dr Lađević.

Dovoljno ih je trenutno, kako kaže, zato što se radi u više smena i dolazi se čak i dobrovoljno:

– Malo je poznato da anesteziolog ne radi samo u operacionoj sali, već su oni obučeni za izvođenje najsloženijih procedura, kao što su intubacija, mehanička ventilacija, i jednostavno u ovim teškim situacijama niko ne pita za vreme koje je potrebno provesti pored pacijenata – dodaje on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here