Vesti
DETALJ IZ PREDSTAVE Ples mladenaca Jelene i Save

U ovoj priči se svi pronalazimo. Ispričana je jezikom običnog čoveka, koji se susreo s novom sredinom, novim načinom života u dalekoj zemlji. Predstava je odlično odrađena i sa uživanjem sam je odgledala. Neka je pozorištu “Pilipenda“ sa srećom!

Ovako je jedna od gošći u Bonirigu, Irena Erceg, prokomentarisala premijeru komada “Zadnja stanica 2“.

I zasta, novo delo scenariste Sergeja Kožula ponovo je doživelo ovacije publike u Sidneju. Mnogima je dva sata proteklo za tren. Svi se slažu da je predstava bila fantastična, kako za starije generacije, tako i za mlađe.

Darija i Anika Popović ističu da je predstava iskreno prikazala iskustvo mnogih migranata.

– Nadamo se da će i ubuduće biti prilike da se ovako okupimo i zajedno pogledamo još dobrih predstava – prokomentarisale su.

Sergej Kožul, glumac, reditelj i scenarista, kaže da je zadovoljan premijernim izvođenjem.

– Vredno smo radili proteklih godinu dana. Korona nas je usporila, ali smo konačno uspeli da stvorimo novu predstavu i da se predstavimo publici. Naša je prednost što je publika već upoznala Momu i Savu, glavne likove, a za ovu priliku smo detaljnije približili njihove živote. Želeo sam da u priču uvedem još jedan lik, a to je Srpkinja rođena u Australiji. S njenim likom stvorili smo presek tri generacije koje žive ovde. Izuzetno sam zadovoljan odzivom publike, a po njihovoj reakciji smo osetili da je priča dobro prihvaćena. Od srca bih zahvalio Srpskom centru Bonirig, koji nam je pružio svoje prostorije za probe i omogućio rad – rekao je Kožul.

Inače, prva verzija predstave igrana je pre tri godine i osvetlila je život srpskih doseljenika u Australiji. Od pronalaženja posla do učenja engleskog jezika, i snalaženja u svakodnevnom životu.

Kako je originalna verzija “Zadnje stanice“ doživela uspeh u našoj zajednici (ukupno 15 izvođenja u Sidneju i Melburnu), pozorište “Pilipenda“ i glavni protagonisti su odlučili da naprave još jedan projekat.

“Zadnja stanica 2” je priča o dve generacije migranata – Momi i Savi.
Lik Mome Bukarice, kojeg tumači Sergej Kožul, živi u Australiji dvadesetak godina, a Savo (Boris Mitrović) je stigao pre godinu dana.

U drugom delu “Zadnje stanice“ detaljnije pratimo priču dvojice prijatelja i njihovu borbu za Savinu vizu, koji želi da ostane Australiji, nešto stvori i pomogne majci u Bosni. S druge strane, Moma živi sa nostalgijom za starim krajem i želi da se vrati u Dalmaciju.

Uz već poznate likove, ovog puta upoznajemo i predstavnika treće generacije Srba u Australiji, a to je Jelena Braun, koju tumači sidnejska glumica srpskog porekla, Milica Pajić.

Maestralno izvođenje muzičkih numera Teodora Đukić, na harmonici, prati delove predstave koja ujedno igra drugi ženski lik – službenicu australijske vlade.

Kožul i Mitrović su reditelji predstave, a sledeća izvođenja su 3. juna u Sidneju, a potom 1. i 2. jula u Melburnu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here