ATAImages
Zubin Mehta

Beogradska filharmonija, predvođena svetski čuvenim dirigentom Zubinom Mehtom, održala je u rasprodatoj Kolarčevoj zadužbini gala koncert povodom 100-godišnjice orkestra. Koncertom u Beogradu filharmonija je počela regionalnu turneju na kojoj će, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sa Mehtom na čelu, nastupiti danas u Albaniji i 24. juna u Severnoj Makedoniji.

Posetioci su dugim, burnim aplauzom pozdravili izlazak na pozornicu velikog maestra Mehte, koji je prvi put nastupao sa Beogradskom filharmonijom davne 1958. godine. Jedan od najcenjenijih svetskih dirigenata se nekoliko puta tokom decenija vraćao da diriguje Beogradskom filharmonijom, sada za njen veliki jubilej, potvrdivši kakav naš orkestar uživa status i ugled na međunarodnoj muzičkoj sceni.

U Kolarcu su izvedene “Simfonija broj 7” Ludviga van Betovena i “Fantastična simfonija” Hektora Berlioza, koja je bila na repertoaru prvog Mehtinog koncerta sa Beogradskom filharmonijom te 1958. Izvođenje Betovenovog dela izmamilo je višeminutne ovacije Mehti i muzičarima, dok se nakon završnog zvuka “Fantastične simfonije” kroz dvoranu prolomio uzvik “Bravo!”, što je bio samo uvod u novu salvu ovacija i višestruko poklanjanje Mehte i muzičara oduševljenoj publici.

Uoči koncerta Mehta je napomenuo da je na ideju o turneji u okviru inicijative Otvoreni Balkan došao zajedno sa Ivanom Tasovcem, nekadašnjim direktorom Beogradske filharmonije.

– Predstavili smo našu ideju 2021. godine predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, koji se složio da predstavimo orkestar i njegova umetnička dostignuća u susednim zemljama. Veoma sam srećan što ćemo svirati u Severnoj Makedoniji i Albaniji. Prvi put ću nastupiti u Tirani, a drugi put u Skoplju. U Skoplju sam bio 1963. godine nakon razornog zemljotresa – kaže Mehta.

Za njega nema dileme da je jedan od prioriteta Beogradske filharmonije selidba u novu koncertnu dvoranu.

– Tako važnom orkestru na evropskom nivou kao što je Beogradska filharmonija potrebna je nova koncertna dvorana. Prostor sa novom akustikom i povećanim kapacitetom za publiku. Beogradska filharmonija je odličan orkestar i zaslužuje izuzetne uslove za muziciranje. Nadam se da ću doprineti sakupljanju novca za ostvarenje tog plana.

Zajednička izložba u Parizu

Pred koncert u Kolarcu, u obraćanju novinarima sa svojom severnomakedonskom koleginicom Biserom Kostadinovski Stojčevski, ministarka kulture Srbije Maja Gojković je istakla značaj koncerta za početak kulturnog dela inicijative Otvoreni Balkan.

– U Otvorenom Balkanu, zamišljenom prvobitno kao inicijativi koja treba da spoji ekonomije Srbije, Severne Makedonije i Albanije, i kultura je postala značajan deo, a prvi projekat je gostovanje Beogradske filharmonije u Skoplju i Tirani. Čujem da su u Skoplju karte sve već rasprodate i da će Tirana biti puna – rekla je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, za nekoliko nedelja biće priređena zajednička izložba tri likovna umetnika iz tri države Srbije, Albanije i Severne Makedonije u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

– Time ćemo pokazati kako su naše kulture različite, ali veoma istorijski i kulturološki isprepletane.