Jedan holandski grad dobio je prestižnu titulu Evropskog grada godine. Ima kanale, bicikle i muzej pun Van Gogovih slika. Ipak, nije reč o Amsterdamu, već o istorijskom gradu Amersfortu.

Grad koji se nalazi jugoistočno od Amsterdama može se pohvaliti starim gradskim jezgrom sa zgradama koje datiraju iz srednjeg veka. Ulica Murhujzen, gotovo kružna, važi za jednu od najlepših u celom gradu, a turisti rado šetaju njome, svraćaju u prodavnice i jedu u nekom od restorana.

Poput holandske prestonice, Amersfort takođe ima sistem kanala, zajedno sa mostovima, koji se mogu istražiti obilaskom brodom. Za ljubitelje umetnosti: grad je dom druge najveće zbirke Van Gogovih slika, pa je takođe rodno mesto neoplasticističkog umetnika Pita Mondrijana, a posetioci se mogu uputiti u Mondrijanhujs, rodnu kuću slavnog slikara.

U gradu se takođe nalazi i toranj Lieve Vrouwe, koji je sve što je ostalo nakon što je originalna crkva slučajno dignuta u vazduh. Visok je samo 100 metara, ali ako se popnete, bićete nagrađeni prelepim pogledom na grad.

“Amersfort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana”

Amersfortu je titulu Evropskog grada godine dala Akademija za urbanizam u Londonu, koja je posetila grad kako bi procenila njegovu održivost, urbano planiranje i upravljanje. Takođe je dobio pohvale za kvalitet života, kao i za to kako se održavaju njegovi karakter i baština.

“Amersfort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana, od selidbi preko ograničenja korišćenja automobila do pružanja raznolikih i kvalitetnih pristupačnih domova”, naveo je žiri.

Bio je u užem izboru za nagradu zajedno sa španskom Esteponom i engleskim Ekseterom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here