Ovako opozicija u Nepalu brani Ustav

0

youtube.com
Kao na utakmici: Lomili sedišta pa njima gađali predsedavajućeg
 

Opozicija je pozvala na generalni štrajk, koji je propraćen nasiljem, napadima na autobuse i taksije, zbog čega su škole i prodavnice zatvorene.

Opozicioni poslanici su na početku sednice Ustavotvorne skupštine jutros pokušali da spreče predsednika parlamenta Subaša Nemvanga da predloži formiranje anketnog obora, koje prethodni glasanju o nacrtu novog ustava.

Poslanici su bacali stolice, šutirali stolove i gađali predsednika skupštine mikrofonima. U gužvi je povređeno nekoliko radnika obezbeđenja.

Vladajuća koalicija, koja ima podršku dve trećine od 605 poslanika, planira da u četvrtak usvoji prvi nacrt novog ustava. Opozicija tvrdi da novi ustav treba da bude usvojen konsenzusom svih političkih partija.

Pristalice opozicije okupile su se na nekoliko mesta u glavnom gradu Katmanduu, uzvikujući antivladine slogane. Zapalili su desetak vozila čiji se vlasnici nisu pridružili protestu i sukobili su se s policijom. Uhapšeno je oko 50 demonstrananta.

Nepal godinama pokušava da usvoji novi ustav. Prva Ustavotvorna skupšina izabrana je 2008. ali je raspuštena posle četiri godine zbog nemogućnosti da usvoji nacrt ustava. Druga skupština izabrana je 2013, ali razmimoilaženja političkih partija i dalje sprečavaju donošenje ustava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here