Pexels
Ilustracija

Ako ste se našli u situaciji da ste bili gladni, a zatim, u nedostatku uravnoteženih obroka, posegnuli za visokokaloričnom hranom koja nije nutritivno bogata, ne morate da brinete.

Istraživanje sa UCLA otkrilo je da hrana bogata dokozaheksaenskom kiselinom, ili DHA omega-3 masnom kiselinom, može preokrenuti neke od efekata prejedanja.

Losos

Masne ribe kao što su divlji losos i sardine i skuša sadrže više od 10 puta DHA od drugih izvora kao što su orasi, spanać i cela zrna. Ovo je dobro znati jer DHA štiti mozak od upalnih oštećenja, poboljšava učenje i pamćenje i leči moždano tkivo oštećeno fruktozom. Losos je takođe odličan izvor selena i vitamina D.

Čia i laneno seme

Kada vam je muka nakon prejedanja, čia i lanene semenke su odličan izbor. Sadrže mnoštvo omega-3 masnih kiselina u samo dve supene kašike, a takođe su pune vlakana koja pomažu u hranjenju crevnih bakterija i pomažu u gubitku težine. Pored toga, ova vlakna takođe pomažu da izbacite sve toksine koje ste konzumirali.

Orasi

Samo jedna četvrtina šoljice oraha nudi više od 133 odsto preporučenog unosa omega-3 masnih kiselina. Studija Jejla iz 2015. sugeriše da bi njihovo konzumiranje moglo dovesti do sveukupne zdravije ishrane. Istraživači su otkrili da dodavanje 60 grama oraha dnevnoj ishrani tokom šest meseci dovodi do manjeg unosa nezdravih grickalica.

Sok aloje vere

Sok od aloe vere je ukusan način za čišćenje organizma nakon prejedanja. Nutricionista Niki Ostrover navodi da je ovo prva stvar koju preporučuje svojim klijentima nakon što preteraju sa konzumiranjem alkohola. Ovaj sok je pun vitamina, minerala i aminokiselina.

British Journal of General Practice navodi da aloe vera može smanjiti upalu creva i pomoći u popravljanju oštećenja u crevima. Takođe može povećati zdrave bakterije u crevima koje pomažu u varenju.

Temeljac

Čorba od kostiju ili temeljac takođe pomaže nakon prejedanja. Nutricionista Ostover navodi da su kuvane supe od kostiju lako svarljive, nadoknađuju izgubljene minerale i hranljive materije i jačaju creva. Supa omogućava telu da apsorbuje kalcijum, magnezijum, fosfor i minerale u tragovima.

Takođe obezbeđuje glukozamin, koji ublažava bol, i glicin, glutamin i prolin, koji nude niz prednosti. Deluje na jačanju imunog sistema, sprečava upale, popravlja crevnu sluzokožu i reguliše šećer u krvi.

Čaj od maslačka

Koren maslačka od kojeg se pravi ovaj čaj prepun je vitamina A, C i D. Takođe sadrži cink, gvožđe, magnezijum i kalijum. Osim toga, ima više beta-karotena po porciji od šargarepe. Za razliku od listova maslačka, čaj nije gorak, a ublažava i nadutost.

Fermentisana pića i povrće

Ako ste preterali sa šećerom, uključite u ishranu probiotik. Na ovaj način povećaćete hlorovodoničnu kiselinu koja će vam pomoći u varenju, a sve te dobre crevne bakterije pomoći će da se upije i razgradi šećer koji ste uneli.

Fermentisano povrće kao što su kiseli kupus, kimči ili kiseli krastavci vraćaju hranljive materije obezbeđujući punu dozu vitamina C, svih vitamina B grupe i bogatog dela aminokiselina, posebno lizina i metionina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here