Pexels

Starenje je prirodan proces i nešto čega se ne treba plašiti, ali kako starite, razumljivo je da svake godine želite da pronađete zdrave načine da izgledate i osećate se bolje.

Stvari kao što su vežbanje, pijenje puno vode i hranljiva, uravnotežena ishrana su načini na koje možete sebi pomoći. Kada je u pitanju ishrana, hrana može uticati na to kako se osećate iznutra i kako izgledate spolja. Na primer, istraživanja pokazuju da ishrana može da igra važnu ulogu u zdravlju srca i mozga i u riziku od bolesti povezanih sa starenjem.

Hrana koja usporava starenje

Bobičasto voće
“Bobičasto voće je bogato antioksidansima kao što su antocijanini i vitamin C, koji se bore protiv oksidativnog stresa i zapaljenja u telu”, kaže stručnjakinja Meri Saba.
Konzumiranje hrane bogate antioksidansima poput bobičastog voća pomaže u zaštiti vaše kože od preranog starenja i poboljšava njeno opšte zdravlje. Borovnice su posebno prepune antioksidansa antocijanina, koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i upala, a ova jedinjenja mogu doprineti poboljšanju elastičnosti kože, smanjenju bora i istovremeno delujući na mladalački ten.
Još jedna neverovatna korist od jedenja bobičastog voća dok starite je da podržavaju kognitivne funkcije i mogu smanjiti rizik od kognitivnog pada u vezi sa godinama.
Orašasti plodovi
Grickanje orašastih plodova i semenki je izuzetno dobro! Antioksidansi koji se nalaze u orašastim plodovima i semenkama bore se protiv slobodnih radikala, sprečavaju starenje kože i smanjuju rizik od hroničnih bolesti povezanih sa starenjem.
Takođe, bademi su dobar izvor vitamina E, antioksidansa koji štiti kožu od oksidativnog oštećenja i može pomoći u održavanju elastičnosti i hidratacije kože, potencijalno smanjujući znake starenja.
Zatim tu su orasi – oni takođe sadrže omega-3 masne kiseline, a seme poput lanenog semena su neki od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina na biljnoj bazi. Konzumiranje ovih zdravih masti može doprineti sporijem starenju – i unutrašnjem i spoljašnjem.
Zeleno lisnato povrće
Lisnato povrće kao što su spanać, kelj i blitva su “elektrane hranljivih sastojaka” i obezbeđuju vitamine A, C i K, kao i minerale kao što su gvožđe i kalcijum. Isto tako, ovi hranljivi sastojci mogu unaprediti zdravlje kože, pomoći u proizvodnji kolagena i zaštititi od oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem.
Paradajz
Paradajz je bogat određenim jedinjenjem zvanim likopen, koji im daje prelepu crvenu boju. Likopen ima antioksidativna svojstva i poznato je da štiti kožu od oštećenja od sunca i smanjuje znake starenja, što znači da paradajz može igrati ulogu u pomaganju da izgledate i osećate se mlađe kako starite.
Zeleni čaj
Zeleni čaj sadrži polifenole – posebno epigalokatehin galat (EGCG) – sa snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Ova jedinjenja pomažu u poboljšanju elastičnosti kože i štite od štetnih efekata UV zračenja, smanjujući znake starenja kože. Ne samo da vam zeleni čaj može pomoći da izgledate mlađe, već istraživanja pokazuju da je njegov glavni polifenol – EGCG – povezan sa sporijim starenjem i još dužim životnim vekom.
Da biste izgledali i osećali se mlađe ove godine, pokušajte da dodate šolju zelenog čaja u svoju dnevnu rutinu.
Zapamtite, zeleni čaj sadrži kofein, tako da oni koji su osetljivi na kofein treba da se drže jutarnje šolje.
Avokado
Avokado je bogat vitaminom E i stoga može pomoći u zaštiti kože od UV oštećenja i održavanju mladalačkog izgleda. Ne samo da je bogat vitaminom E, već je avokado bogat i zdravim mastima, koje mogu da hidriraju i neguju kožu. Takođe, avokado može pomoći u održavanju zdravog srca kako starite tako što snižava nivo lošeg holesterola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here