Buduće trudnice s vremena na vreme osete strah od određenih promena koje im se dešavaju u telu i na telu prilikom trudnoće. Nema potrebe da se plaše i brinu sledećih stvari koje su u nastavku teksta.

Nemam nikakav apetit i to me brine!
Posebno na početku trudnoće, kada vam je i muka i smetaju vam mirisi, normalno je da vamm nije do jela.

Stalno sam gladna i jedem konstantno!
Apetit jeste često pojačan i to je normalno, ali nemojte da popuštate svakoj želji da nešto pojedete. Jedite pametno i zdravo, a ako ste baš stalno gladni, zavaravajte apetit zdravim grickalicama, kao što su sirova šargarepa, paprika, itd.

Od kad sam trudna gubim na težini, da li je to ok?
Nije retkost da se na početku trudnoće izgubi koji kilogram zbog mučnine i povraćanja. Ako i posle završetka prvog trimestra ne dobijate na težini, obavezno se javite svom lekaru.

Mada se trudim da spavam na strani, često se probudim na stomaku. Da li to smeta bebi?
Ako ne smeta vama, to znači da ne smeta ni bebi, ali isto tako znači da ste na samom početku trudnoće i da vam stomak nije veliki. Kada krene da raste, sigurno nećete više spavati na njemu.

Iz grudi mi curi beličasti iscedak koji liči na mleko, da li je to normalno?
Jeste, normalno je i neretko se tako nešto desi, posebno u drugom delu trudnoće. Ništa ne smeta i ništa ne znači.

Prešla sam dvadeset nedelja, a još uvek ne osećam bebu stalno?
Ni ne možete sad još stalno da je osećate, još je mala. Ne možete je STALNO osećati ni kasnije, i ona ima periode mirovanja i periode pokretanja, kao i svi mi. Važno je da pratite njene periode i da ako je DUGO ne osetilite u kasnijoj trudnoći, odete do lekara da proverite da li je dobro.

Na ultrazvuku su mi rekli da je beba okrenuta karlicom, a ja sam trudna 30 nedelja. Da li će se okrenuti do porođaja?
Jako je rano da bi se znalo kako će se beba okrenuti za porođaj. Ne brinite se, pred sam kraj, oko 36-37. nedelje će vam vaš lekar reći kako je beba okrenuta, a do tada će se okrenuti još mnogo puta.

Na grudima mi se jako provide krvni sudovi? Da li je to opasno?
Ne, to je normalno, i moguće je da će biti još jasnije vidljivi kada budete dojili. A nije nenormalno ni ako se ne vide jače, sve je individualno i zavisi od tena, veličine grudi, boje kože…

Moj lekar mi svakih mesec dana radi ultrazvuk, da li to znači da nešto nije u redu?
Ne mora da znači da nešto nije u redu. Način vođenja trudnoće je samo okviran i svaki lekar svakoj trudnici prilazi individualno. Ako vam lekar nije ništa rekao, onda ni na šta ni ne sumnja.

Pojavile su mi se strije, a mažem se danonoćno?
Nažalost, ako ste skloni nastanku strija – što ćete znati ako su vam se do sada javljale – kada ste slabili i gojili se, kada ste rasli, kada su vam rasle grudi – javiće vam se i sada. Ne možete ništa uraditi što se toga tiče, ali nastavite da se mažete, koža će ipak biti lepša, a strije manje vidljive.

Otiču mi ruke i noge, šta da radim?
Malo oticanja je normalno, ali ako jako otiču i to naglo, obavezno se javite lekaru, posebno ako je skočio i pritisak. Ako oticanje nije veliko, skinite prstenje, češće se odmarajte, podignite noge kad ležite i izbegavajte da stojite ili sedite duže vreme. Nemojte jesti slanu i začinjenu hranu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here