pixabay.com

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu, (zlo)upotreba antibiotika raste iz godine u godinu.

Antibiotici su lekovi namenjeni za borbu protiv bakterijskih infekcija. Da bi se osigurala njihova maksimalna efikasnost, ključno je znati kako ih pravilno koristiti.

Ne mogu se dobiti bez lekarskog recepta. Lekar će proceniti da li je lečenje antibioticima neophodno i, ako jeste, propisaće odgovarajući tretman. Važno je napomenuti da ne treba da delite antibiotike sa drugima, čak i ako mislite da vam pomažu. Svaki antibiotik je pažljivo odabran za određenu namenu, a uzimanje lekova koji vam nisu propisani može biti štetno i nepotrebno.

Kada počnete da uzimate antibiotike, važno je da se pridržavate propisanih doza. Ne bi trebalo da menjate doze sami bez prethodne konsultacije sa lekarom. Tačna doza obezbeđuje efikasnu borbu protiv bakterija. Takođe, važno je uzimati antibiotike u redovnim intervalima kako bi se održala konstantna koncentracija leka u organizmu.

Najvažnija napomena je da završite celu propisanu terapiju, čak i ako se osećate bolje prie nego što se završi. Zaustavljanje terapije pre nego što završite ceo kurs antibiotika može dovesti do toga da bakterije razviju otpornost na lekove.

Takođe, prekomerna i neopravdana upotreba antibiotika može da dovede do stvaranja rezistentnih bakterija kojima postojeći lekovi ne mogu ništa. Ovakva predviđanja nisu naučna fantastika.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je “posebno alarmantno ubrzano globalno širenje multirezistentnih i panrezistentnih bakterija (takođe poznatih kao ‘superbakterije’) koje izazivaju infekcije koje se ne mogu lečiti postojećim antimikrobima kao što su antibiotici”.

Upravo zbog toga zemlje širom sveta ulažu posebne napore da ograniče neopravdanu upotrebu antibiotika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here