Pexels
Ilustracija

Poznato je da žuto voće ima mnoge prednosti, ali malo ko zna da se u bananama krije tajna dobrog odmora.

Naime, Fondacija Sleep Charity iz Velike Britanije objavila je savete za one koji se nadaju boljem noćnom odmoru i otkrila da konzumiranje banane neposredno pre spavanja u tome itekako pomaže, prenosi index.hr.

To je zahvaljujući visokim nivoima magnezijuma i kalijuma koje banane sadrže, a koji deluju opuštajuće na mišiće. A tu je i triptofan koji pomaže u smirivanju mozga.

Banane, dakle, deluju slično melatonin koji mnogi ljudi širom sveta koriste za bolji odmor. Fondacija takođe savetuje konzumaciju drugog voća koje nudi visoke nivoe melatonina, poput grožđa, trokrakih trešanja i jagoda.

Osim ovih čarobnih plodova, istraživanje Fondacije pokazalo je da i bademi, riba, žitarice od celovitog zrna i ovseni kolači sa sirom mogu pomoći pri spavanju.

Stručnjaci za spavanje predlažu i konzumaciju samo laganih obroka i izbegavanje začinjene hrane, čokolade i hrane s visokim udelom ugljenih hidrata.

Uz pravilnu prehranu, Fondacija savetuje smanjenje vremena provedenog ispred ekrana te povećanje opuštajućih aktivnosti poput čitanja ili meditacije, piše The Post.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here