pixabay.com
Foto: Ilustracija

Gvožđe u krvi vezuje kiseonik i tako nastaje hemoglobin.

Ovih 10 znakova vam govori da vašem telu nedostaje gvožđe:

1. Umor

Organizam koristi gvožđe da bi proizvelo hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama, a koji prenosi kiseonik. Nedostatak kiseonika u krivi dovodi do osećaja konstantnog umora.

2. Loša koncentracija

Ako je vaša koncentracija izrazito loša i teško funkcionišete pred brojnim obvezama uzrok može biti nedostatak gvožđa.

3. Apatija

Apatija prema svemu može biti izazvana manjkom gvožđa u organizmu. Ako ste primetili da se vaše raspoloženje promenilo i da vam se ne obavljaju uobičajene aktivnosti proverite krvnu sliku.

4. Zadihanost

Ako tokom hodanja, vežbanja ili obavljanja kućnih poslova brzo i naglo ostajete bez vazduha uzrok može biti manjak ovog gvožđa. Reč je o kiseoniku koji treba vašem organizmu, a ne dobija ga u dovoljnim količinama.

5. Bledilo kože

Bleda i prozirna koža može biti pokazatelj nedostatka gvožđa. Bledilo kože je izazvano slabom cirkulacijom krvi i smanjenim bojem crvenih krvnih ćelija.

6. Smanjena energija i kondicija

Ako ste osoba koja redovno vežba i ukoliko vam nedostaje gvožđe primetićete to tako što vam vaše uobičajene vežbe postanu prenaporne. Manjak gvožđa smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma.

7. Bolovi u mišićima

Ako nakon treniranja ili hodanja svaki put osećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što ne radite inače, to vam organizam govori da mu fali gvožđe. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

8. Krhki nokti

Ako vaši nokti više nisu čvrsti i ako ste primetili da su postali krhki i udubljeni postoji mogućnost da imate manjak gvožđa.

9. Česte prehlade

Ako ste skoro čitavu zimu proveli uz prehlade i upale, a posebno ako uvek patite od bolesti disajnih puteva, uzrok može biti nizak nivo gvožđa u organizmu.

10. Boja urina

Ako tokom mokrenja primetite značajnu promenu boje urina vreme je da posetite lekara. Zbog manjka gvožđa on će postati ružičaste pa čak i crvene boje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here