pixabay.com

Jogurt je za mnoge glavna namirnica – konzumiramo ga za doručak i večeru, čest je sastojak za deserte, pa čak od njega pravimo maske za lice, ali šta istraživanja kažu o specifičnim zdravstvenim prednostima koje donosi redovna konzumacija jogurta?

Jogurt je čest je u našim jelovnicima – odlično se “slaže” uz pržena jaja, idelan je sastojak za muslije i nezaobilazan uz sendviče ili burek. Osim toga što je ovaj osvežavajući napitak ukusan, takođe može biti koristan i za zdravlje jer sve više dokaza ukazuju na to da poboljšava imuni sistem, delimično smanjuje upale u telu i rizik od bolesti srca. Ipak, naučnici su oprezni i naglašavaju da su neophodne dodatne studije koje bi tačno potvrdile korisnost jogurta u navedenim segmentima.

Jogurt i dijabetes tipa 2

Postoje “jake veze” između konzumacije jogurta i smanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2,  rezultati su istraživanja iz 2017. godine. Takođe, stručnjaci su analizirali studije koje su se bavile efektima probiotskog jogurta i uticajem na nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 i nisu našli nikakve koristi od konzumiranja probiotskog jogurta u poređenju sa običnim, piše Bi-bi-Si-Fud.

Utiče na gubljenje kilograma, popravlja raspoloženje

Konzumiranje jogurta se dovodi u vezu sa gubitkom ili održavanjem težine tokom vremena. To je najverovatnije posledica promena u bakterijama debelog creva usled konzumiranja, navode istraživači sa Harvardske medicinske škole. Međutim, naglašeno je da su potrebne dalje studije jer je trenutno teško dokazati “uzročno-posledični odnos” jogurta i kilograma, prenosi RT.

Postoje dokazi da žive bakterije koje se nalaze u jogurtu mogu poboljšati raspoloženje. Osobe koje su konzumirali probiotike u jogurtu ili kapsulama uočili su određene koristi za svoje mentalno zdravlje, rezultati studija iz 2015. godine.

Koliko jogurta je potrebno da bi telo “osetilo” njegove prednosti

Lekari naglašavaju da nije stvar u količini ovog napitka: “Radi se o doslednosti i dugovečnosti, a ne o količini. Malo i često je mnogo bolje od konzumiranja litre jogurta u jednom danu”, kaže Rejčel Rigbi, predavač biomedicine na Univerzitetu Lankaster.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here