pixabay.com
Bergen

Internet pretraga za iznajmljivanje smeštaja Holidu analizirala je najkišovitije gradove Starog kontinenta.

Analizom podataka aplikacije World Weather Online napravili su top listu gradova na osnovu prosečnog broja kišnih dana u mesecu, ali i prosečne dnevne statistike padavina.

S obzirom na to da Bergen u proseku ima 12,7 kišnih dana mesečno i 8,8 milimetara padavina po danu, Holidu je drugi najveći grad Norveške proglasio najkišovitijim gradom Evrope. I nije jedini koji je to učinio.

Turistička zajednica grada Bergena u marketinškim aktivnostima često spominje kišu, a stavili su je čak i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše, uostalom, oni ne veruju da postoji loše vreme, već samo neadekvatna garderoba.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posete bez obzira na vremensku prognozu, od njihovih prelepih parkova i fjordova do zanimljivih muzeja i galerija.

Zašto u Bergenu pada toliko kiše?

Bergen ima jedinstvenu geografski položaj. Nalazi se na jugozapadu Norveške na, obali Severnog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini podložnim dugotrajnim i obilnim padavinama.

Najduži niz kišnih dana u Bergenu zabeležen je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je padala čak 85 dana zaredom – od 29. oktobra do 21. januara. Najduža kišna sezona u leto odigrala se pak 1952. godine kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.

Kada posetiti Bergen?

Kada je najbolje vreme za obilazak Bergena? Odgovor na to pitanje zavisi od toga kakvi su vaši planovi, no odmah treba da znate da nijedno godišnje doba ne prolazi bez padavina.

Bergen u proseku ima najmanje kiše u junu, a najviše u oktobru. Prosečna temperatura tokom leta iznosi od 9,9 do 20,7 stepeni Celzijusa, s tim da je jul najtopliji mesec. Tokom zime očekujte jake vetrove, ponešto snega i prosečne temperature od -0,1 do -4,9 stepeni Celzijusa.

Ako dobijete priliku da posetite Bergen, iskoristite je. Samo nemojte da zaboravite kišobran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here