Pixabay.com

Još od srednjeg veka protiv bolesti srca i žila, kao tonik i umirujuće sredstvo za srce primenjuje se glog.

Ova biljka prozvana je jednom od najlekovitijih biljaka sveta, a to je ujedno i biljka s najdužom tradicijom lečenja.

Kinezi su nekad od gloga pravili fermentirano piće. Pripravci od gloga pripadaju u red onih biljnih lekova čije je delovanje klinički najopsežnije dokumentovano. Glog jača i reguliše rad srca. Osim toga, izvanredan je regulator krvnog pritiska.

Mnoga istraživanja potvrđuju da pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reaguju nakon konzumacije gloga, manje se umaraju i manje doživljavaju simptome poput nedostatka daha i „preskakanja“ otkucaja srca.

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, teskobe, nervoze i šuma u ušima. Vredan je i u menopauzi.

Može se da se koristi kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.

Takođe, štiti od delovanja slobodnih radikala i sprečava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze. Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Iako je glog siguran za korišćenje, nije ga preporučljivo koristiti uz neke lekove za srce. Najbolje je posavetovati se sa lekarom pre nego što se sami upustite u lečenje uz pomoć gloga.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime