“Strategija SAD nakon likvidacije generala Kasema Sulejmanija i iranskih napada na američke vojne baze u Iraku koji su posle toga usledili, biće dalja diplomatska i ekonomska izolacija Irana sve dok on ne bude počeo da se ‘ponaša kao normalna zemlja'”, izjavila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

– Mnogi nas pitaju koja je naša strategija posle likvidacije Sulejmanija i raketnih napada. Naša strategija je da diplomatski i ekonomski izolujemo Iran sve dok on ne bude počeo da se ponaša kao normalna zemlja – izjavila je portparolka za „Foks njuz“.

U noći 3. januara SAD su izvele operaciju na području međunarodnog aerodroma Bagdad u kojoj je ubijen komandant elitne jedinice iranske vojske – specijalnih snaga “Kuds” Kasem Sulejmani.

Iran je u odgovoru 8. januara raketirao vojne baze u Iraku, u kojima je raspoređen vojni kontingent američke vojske. Prema podacima Vašingtona, niko od američkih građana nije povređen. Kao odgovor na ovaj napad, SAD su u petak uvele sankcije za 17 iranskih rudarsko-metalurških kompanija, kao i za strane brodove uključene u kupovinu njihovih proizvoda. Sankcije su uvedene i osmorici visokih iranskih zvaničnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here