Pixabay.com

Libido, odnosno seksualna želja, može biti podložan različitim faktorima, uključujući fizičko zdravlje, emocionalno blagostanje i hormonsku ravnotežu, a i hrana može imati veliki uticaj na to.

Iako ne postoji magična hrana koja će garantovano povećati libido, određena hrana se i dalje može povezati sa seksualnim zdravljem. Postoje namirnice koje sadrže hranljive materije koje mogu biti od koristi našem seksualnom životu.

Zdrav seksualni nagon povezan je sa osećajem fizičkog i emocionalnog zdravlja, tako da nije iznenađenje da hrana koju jedemo igra važnu ulogu u poboljšanju seksualnog života. Ishrana može da koristi seksualnom životu na mnogo načina: povećava libido, poboljšava protok krvi i zdravlje srca i poboljšava izdržljivost.

Orašasti plodovi

Umesto slatkiša, probajte da grickate šaku orašastih plodova i semenki. Indijski orasi i bademi su puni cinka, dok mnoge zdrave grickalice sadrže L-arginin, koji poboljšava protok krvi. Orašasti plodovi kao što su bademi, orasi i lešnici sadrže omega-3 masne kiseline koje podržavaju opšte zdravlje srca.

Tu su i omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju cirkulaciju krvi i to može pozitivno uticati na protok krvi u genitalnom području.

Ostrige

Ostrige su još jedna hrana koja se često povezuje sa afrodizijačkim svojstvima i poboljšanjem seksualnog zadovoljstva. Ostrige su izuzetno bogate cinkom, mineralom koji igra ključnu ulogu u proizvodnji testosterona. Prema studiji iz 2018. godine, nedostatak cinka ima negativan uticaj na nivo testosterona.

Zanimljivo je da ostrige sadrže više cinka nego bilo koji drugi izvor hrane, a dobro je znati da izvori cinka koji nisu morski plodovi uključuju: govedinu, svinjetinu, pečeni pasulj, seme bundeve, žitarice.

Zajedno sa cinkom, selen je esencijalni mineral za zdravlje i može poboljšati plodnost i seksualno zdravlje.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži flavonoide, antioksidante koji podržavaju zdravlje krvnih sudova i poboljšavaju cirkulaciju. Istovremeno, ovo povećanje cirkulacije može doprineti povećanju protoka krvi u genitalnoj oblasti.

Tamna čokolada je poznata kao afrodizijak, uglavnom zbog svoje sposobnosti da poboljša protok krvi. Pored toga, crna čokolada stimuliše oslobađanje endorfina i serotonina, neurotransmitera koji smanjuju stres i podstiču dobro raspoloženje.

Dakle, uživanje u seksualnom iskustvu može biti olakšano ako pojedete samo dve kockice tamne čokolade svakog dana. Ključno je navesti da najzdravija verzija crne čokolade sadrži najmanje 70 posto kakaoa.

Cvekla

Cvekla je bogata antioksidansima i vitaminima, što je zdrav dodatak svakoj ishrani. Takođe je bogata nitratima u ishrani, što znači da može pomoći u poboljšanju seksualnog života.

Istraživanja sugerišu da dijetetski nitrati iz soka od cvekle mogu pomoći u kontroli krvnog pritiska, a to može koristiti ljudima sa zdravim krvnim pritiskom i onima sa hipertenzijom. Ovi isti mehanizmi bi u teoriji takođe mogli da pomognu u poboljšanju protoka krvi i izdržljivosti tokom seksa, dok istovremeno poboljšavaju opšte zdravlje srca.

Cvekla može doprineti poboljšanju zdravlja srca jer promoviše povećanje nivoa azotnog oksida u telu. Ovo jedinjenje igra važnu ulogu u opuštanju krvnih sudova, što rezultira poboljšanim protokom krvi. A to donosi dodatne prednosti kao što su poboljšanje erekcije i orgazama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here