Pexels
Ilustracija

Nekoliko namirnica koje, prema mišljenju nutricionistkinje iz Japana, nikako ne bi trebalo da konzumiramo jer skraćuju životni vek.

Mnoga istraživanja dokazala su da je Japan domovina najdugovečnijih ljudi na svetu. Nutricionistkinja Mičiko Tomioka, koja je stanovnik upravo ove zemlje, otkrila je koje namirnice nikada ne jede jer, kako navodi, skraćuju životni vek, piše zadovoljna.rs.

– Određene namirnice dokazano skraćuju život i negativno deluju na naše zdravlje, pa ih s razlogom izbegavam, a isto savetujem i drugim ljudima. To su uglavnom vrlo popularne namirnice koje konzumira većina ljudi, a ne bi trebalo ili bi njihov unos trebalo da smanje na najmanju moguću meru – kaže nutricionistkinja.

Kao jednu od najnezdravijih namirnica, nutricionitkinja ističe meso poput onog u hamburgeru ili kobasice. Prerađeno meso ipak je nemoguće izbeći, a osim velike količine soli sadrži i zasićene masti koje mogu povećati rizik od određenih vrsta raka poput raka debelog creva ili dojke.

Nutricionistkinja ističe da gotovo nikada ne konzumira slatka gazirana pića.

– Redovno pijenje slatkih gaziranih pića (jedna do dve limenke dnevno ili više) može dovesti do većeg rizika od razvoja dijabetesa tip 2. Slična su i gazirana pića sa veštačkim zaslađivačima koja vam mogu otežati koncentraciju, pa čak i izazvati migrene – upozorava.

Takođe, kao jednu od nezdravih opcija, Tomioka ističe i kupovne žitarice.

– Kada smo u žurbi i nemamo vremena da jedemo ujutro, primamljivo je odabrati žitarice. Ali nikada ne jedem one s dodatim šećerima ili sastojcima koje ne poznajem. Naime, previše šećera može da dovede do problema s krvnim pritiskom, gojenja i pojačane upale u organizmu – objašnjava Mičiko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here