Pexels

Iako je umerena potrošnja šećera u redu, prekomerna konzumacija šećera može potencijalno dovesti do nekih zdravstvenih komplikacija. Ali šta se tačno dešava kada jedete previše šećera?

„Važno je voditi računa o unosu šećera i pokušati da ograničite dodate šećere u ishrani“, kaže Ejmi Gudson, stručnjak.

Američko udruženje za srce preporučuje ženama da ograniče dnevni unos šećera na najviše 100 kalorija (oko 25 grama ili 6 kašičica), a muškarcima na ne više od 150 kalorija (oko 37,5 grama ili 9 kašičica).

Malo je verovatno da će povremeno jesti više od ovih preporučenih dnevnih ograničenja imati previše neželjenih efekata, ali istraživanje je pokazalo da postoje ozbiljne zdravstvene komplikacije koje mogu biti rezultat redovnog konzumiranja previše šećera.

Kao prvo, dodatni šećer je povezan sa povećanim rizikom od hronične upale. Istraživanja takođe pokazuju da prekomerna konzumacija šećera tokom vremena može povećati rizik od bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Povrh toga, previše šećera takođe može negativno uticati na mikrobiom vašeg creva, što takođe može imati proinflamatorne efekte.

Ako redovno konzumirate previše šećera, vaše telo će početi da vam šalje signale da nešto nije u redu, što vam može pomoći da počnete da pravite promene i nadamo se da izbegnete neke od negativnih nuspojava prekomerne konzumacije.

Česta žudnja za slatkišima

Previše šećera može dovesti do povećane želje za slatkom hranom. Jedenje šećera aktivira centar za nagrađivanje u mozgu, izazivajući želju za još više slatkiša. Ta stalna žudnja može biti znak zavisnosti od šećera.

Vaši nivoi glukoze u krvi će brže rasti i pasti – što će dovesti do pada – kada jedete hranu sa visokim sadržajem šećera i nedostatkom drugih hranljivih materija poput vlakana ili proteina. To je ono što glikemijski indeks može pomoći da se objasni. Ako hrana ima visok glikemijski rejting, to znači da je vaše telo brzo apsorbuje i da će izazvati porast nivoa glukoze u krvi, što će dovesti do veće želje.

Nagli porast i pad energije

Kada konzumirate velike količine šećera, telo reaguje naglim porastom nivoa glukoze u krvi. Ovo rezultira privremenim povećanjem energije, ali je brzo praćeno padom, izazivajući osećaj umora, letargije i nedostatka energije.

„Dijeta bogata šećerom može dovesti do energetskih skokova i padova, a ako doživljavate česte energetske fluktuacije, osećate se hiperaktivnim, a zatim iznenada umorni, to može biti rezultat prekomerne potrošnje šećera“, kaže Gudson.

Dobijanje na težini

Šećer sadrži veliki broj kalorija. Prekomerni unos šećera, posebno onih skrivenih u prerađenoj hrani, može dovesti do povećanja telesne težine. Takođe, velike količine šećera mogu podstaći nakupljanje masnog tkiva, posebno oko stomaka.

Problemi sa kožom

Prekomerni unos šećera može dovesti do raznih problema sa kožom. Šećer može izazvati upalu u telu, što može dovesti do akni, suve kože i drugih iritacija.

Umor i letargija

Konzumiranje velikih količina šećera može poremetiti stabilnost nivoa šećera u krvi. Umesto stalnog oslobađanja energije, šećer može izazvati nagli skok energije praćen brzim padom, što dovodi do osećaja umora i nedostatka energije.

Gudson takođe dodaje da ako pojedete doručak sa visokim sadržajem šećera, bićete gladni mnogo pre ručka.

„Pošto niste ništa jeli celu noć, vaše telo brzo troši ugljene hidrate koje jedete ujutru, zbog čega možete da se osećate dodatno gladni sredinom jutra“, kaže Gudson.

Da biste se izborili sa ovim, izaberite ugljene hidrate sa visokim sadržajem vlakana za doručak kao što su ovsena kaša ili tost od celog zrna i uparite ih sa proteinima kao što su jaja ili grčki jogurt.

Problemi sa zubima

Bakterije u ustima se hrane šećerom, što može dovesti do kisele reakcije koja oštećuje zubnu gleđ. To može dovesti do karijesa i drugih problema sa zubima.

Istraživanje Frontiers in Oral Health kaže da je prekomerna konzumacija šećera glavni uzrok karijesa – poznatog i kao karijes. Svetska zdravstvena organizacija kaže da karijes izaziva šećer i da se razvija kada bakterije u ustima uzimaju šećer i metabolišu ga, stvarajući kiselinu koja slabi zubnu gleđ.

Povećan rizik od bolesti

Prekomerni unos šećera je povezan sa povećanim rizikom od raznih zdravstvenih problema kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca, visok krvni pritisak i metabolički zdravstveni problemi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here