Youtube/GREAT STARS

Rak grla (karcinom larinksa) je zloćudni tumor koji nastaje kad se u tkivu grla pojave i počnu razvijati maligne (zloćudne) tumorske ćelije koje isto to tkivo počnu da razaraju, stoji pojašnjenje na stranicama Hrvatske lige protiv raka.

Naziv grlo je širi pojam za donji deo disajno-digestivnog puta koji čine ždrelo i grkljan. U grkljanu se nalaze glasne žice koje pod uticajem vazdušne struje iz pluća vibriraju što dovodi do stvaranja glasa. Tako stvoren glas u ždrelu, ustima i nosu se oblikuje (artikulacija i rezonancija) što dovodi do stvaranja čoveku svojstvenog, konačnog i prepoznatljivog govora.

Koji će simptomi prvi otkriti rak grla?

Do danas smo svi zapamtili da u mnogim slučajevima raka pojava ranih simptoma izostaje, pa je primarno njih znati prepoznati na vreme, ma kako oni suptilni bili. Stručnjaci upozoravaju da se javlja iznenađujući simptom koji bi mogao lekarima da pomogne da u ranoj fazi otkriju rak, a on se javlja kada govorimo.

Jačina simptoma može isto tako biti različita kod pacijenta, ali i zavisiti u kojoj je fazi razvoja rak. Lekari često navode 4 faze razvoja bolesti, a simptomi se mogu menjati u zavisnosti od faze.

Simptomi raka grla u ranoj fazi

Oni isto tako mogu da zavise od toga gde se rak nalazi na grlu, ali oni koje doktori ističu kao prve koji će se javiti su:

Promene u govoru: Osoba može govoriti tiše ili promuklo, a može doći i do poteškoća kod izgovaranja određenih reči.

Promuklost: Ovaj se simptom javlja kad govorimo i ako traje dugo može biti simptom raka i najčešći je rani simptom raka grla.

Poteškoće kod gutanja: Neki će osetiti peckanje ili bol prilikom gutanja, a može se javiti i osećaj kao da je hrana zapela u grlu.

Simptomi uznapredovale faze raka grla

Kada dođe do te faze bolesti mogu se javiti ovi simptomi:

Kvržica na vratu: Ona otkriva otečene limfne čvorove.

Gubitak kilograma: Može biti povezan sa poteškoćama pri gutanju.

Otežano disanje: Ako rak grla blokira disajne puteve, može postati teško disati.

Pacijent sa rakom grla može da primeti i ove simptome: Poteškoće pri kretanju, loš zadah, upale disajnih puteva, bele mrlje na jeziku, stalni kašalj, krvarenje iz nosa, glavobolje, bol u uvetu, iako retko.

Moguće je da se ovi simptomi mogu javiti i kod drugih bolesti, pa je svakako prvi korak posetiti lekara radi pregleda ako se javi bilo koji od navedenih simptoma i ne prolazi.

Koji su uzroci pojave karcinoma grla?

Dosadašnjim istraživanjima je nedvosmisleno dokazano da znatno raste rizik od nastanka karcinoma grla zbog:

pušenja duvana i konzumiranja alkoholnih pića (naročito je opasno udruženo delovanje ova dva faktora rizika),

– nepravilne ishrane (hrana siromašna belančevinama, vitaminima i mineralima),

smanjene otpornosti organizma i oslabljenog imunog sistema,

izloženosti štetnim hemikalijama i materijama (boje, lakovi, prašina, dim),

gastroezofagealnog refluksa.

Koliko se često javlja karcinom grla i kod koga?

Od karcinoma grla skoro dvostruko češće oboljevaju muškarci. Najčešće su to pacijenti srednjeg i starijeg uzrasta (između 50 i 70 godina), prenosi Ordinacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here