pixabay.com

Telo šalje vidne signale da starite pre vremena, evo i kako da ih prepoznate. Kako znati da se možda radi o zdrastvenom problemu?

Hodate polako

Ako ste usporiti hod kada ste napunili 40 godina, moguće je da starite pre očekivane dobi. Hodanje je najlakša i jedan od boljih vežbi koje možete praktikovati, a ako vam je u planu da započnete taj program, krenite sa 5 minuta dnevno, da biste došli do 30 minuta hodanja. Pokušajte da napravite 100 koraka u minutu, a kako bi vam bilo lakše nabavite odgovarajuću obuću i povedite prijatelja.

Mrlje od sunca

Smeđe mrlje od sunca se često javljaju na licu, rukama i dlanovima. Uobičajena su pojava, posebno ako imate iznad 50 godina. Većinom su bezopasne i posledica su godina izlaganja suncu. Posetite doktora:

– ako su crne

– ako menjaju oblik

– ako krvare

– ako imaju oštre rubove

Nanosite zaštitu i ne provodite puno vremena na suncu kako biste sprečili njihovu pojavu.

Problemi sa memorijom

Blage promene u pamćenju prate starenje u stopu i obično se javljaju već u 40-tim godinama života. Moguće je da će vam biti potrebno nešto duže vremena da se setite gde su vam ključevi od auta i zašto ste se popeli u sobu. U većini slučajeva se demencija javlja posle 65-te godine, i nije normalan deo starenja. Kako biste mozak održali zdravim:

– jedite zdravo

– ne izbegavajte društvo

– vežbajte

Obratite dobro pažnju jer vreme vam je najveći neprijatelj: Ovo su simptomi karcinoma tiroidne žlezde!

Bolni zglobovi

Ne bole sve zglobovi kada ostare, ali šanse za nastanak osteoporoze rastu kod muškaraca posle 45-te godine, a kod žena kada napune 55. Nema leka, ali možete usporiti proces – samo sat vremena hodanja u toku dana može pomoći. Vežbe fleksibilnosti, snage i aerobne vežbe su dobar način zaštite.

Suva koža

Koža proizvodi manje masnoća kako starimo, pa može postati suva, posebno nakon 40-te godine života. Ipak, to se stanje može sprečiti ako pratite određene savete.

– ako se tuširate i koristite toplu, ne vruću vodu

– čistite redovno kožu i nanosite kremu

– ne zaboravite da pijete puno vode

– ne provodite puno vremena u prostorijama gde je vazduh suv

– ako vam je koža suva i osjetljiva, posetite dermatologa kako biste proverili šta stoji iza toga.

– izgled noktiju otkriva sve o vašem zdravlju: Ako primetite ove promene hitno se javite lekaru!

Puni ste modrica

Ovo je često stanje kod osoba starijih od 60 godina. Koža postaje tanja i gubi masnoće kako starimo, krvne žile postaju krhke, a i neki lekovi mogu uzrokovati preteranu osetljivost. Posetite lekara ako:

– često imate velike masnice, posebno na grudima ili licu

– one se javljaju nakon uzimanja novog leka

Obim struka

Masno tkivo se često preseli na područje trbuha kako starimo, a to se posebno odnosi na žene nakon menopauze. Bez obzira na godine, masne naslage na trbuhu mogu voditi do bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca. Jasno je svima da će redovno vežbanje i zdrava ishrana pomoći u sprečavanju ovog problema.

Snaga u rukama

Možda vam je postalo teže da otvorite posudu ili držite upravljač u automobilu ako ste napunili 50 godina, ali ako se to događa ranije može ukazivati na neke druge probleme, poput artritisa ili oštećenja nerava.

Problemi sa vidom

Nakon što ste napunili 40 godina, postoji verovatnoća da ćete nešto slabije videti slova u blizini, i to nije ništa neuobičajeno. Kako biste umanjili rizik za razvoj nekih ozbiljnih bolesti poput glaukoma i makularne degeneracije prihvatite ove savete:

– nosite naočare za sunce

– prestanite da pušite

– jedite zdravo

– vežbajte

– redovno proveravajte zdravlje očiju

Neredovna menstruacija

U kasnim 30. menstruacija može postati neredovna, a to je vreme pripreme na menopauzu. U tom periodu telo ne proizvodi jednake količine estrogena kao u mladosti, što znači da menstruacija može postati manje obilna i ređe dolazi. Ako osećate bol u tom periodu meseca, posetite lekara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here