pixabay.com

Kašalj je najčešće uzrokovan infekcijama respiratornog sistema, kao što su bronhitis, pneumonija, grip ili prehlada. Takođe može da bude posledica uzimanja lekova za regulisanje krvnog pritiska.

Sledeći put kada vas ulovi naporni kašalj, probajte da ga ublažite sokom od ananasa, čiju su efikasnost dokazala brojna istraživanja. Još su 2010. godine naučnici iz Indije ustanovili da prirodan sirup protiv kašlja, čiji je glavni sastojak sok od ananasa, ublažava kašalj bolje od komercijalnih napitaka.

Kasnija istraživanja su pokazala da ananas zaista može da ublaži infekcije respiratornog sistema i da olakša iskašljavanje. Najdelotvorniji se pokazao u ublažavanju kašlja uzrokovanog alergijama.

Ananasom protiv kašlja

Ananas je odličan izvor vitamina C, koji je ključan za održavanje rada imunog sistema. Takođe sadrži vitamin A, magnezijum, mangan i kalijum. Svi ovi elementi jačaju imunološki sistem i pomažu telu u borbi protiv infekcija.

Recept za sirup od ananasa i meda:

Sastojci:

– 1 šolja soka od ananasa
– 1/4 šolje soka od limuna
– 1 kašičica đumbira u prahu
– 1 kašika meda
– prstohvat soli
– prstohvat kajenskog bibera

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i dobro izmešajte.

Stručnjaci preporučuju da tri puta dnevno uzimate po dve kašike sirupa. Takođe, ako uzimate neke lekove, svakako se posavetujte sa lekarom pre početka uzimanja sirupa, jer on u svom sastavu ima i đumbir koji može doći u interakciju sa nekim lekovima, piše centarzdravlja.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here