Tanjug
Povezuju region: Trojac održao sastanak putem video-linka

Nekoliko važnih odluka doneto je na sastanku o “malom Šengenu”, koji su putem video-linka održali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

Na sastanku je postignut dogovor o tri tačke: radnim dozvolama, međusobnoj pomoći u slučaju elementarnih nepogoda i bržem carinskom radu, a Vučić je istakao da ostaje otvoren poziv Prištini, Podgorici i Sarajevu da se priključe inicijativi. Predsednik Srbije najavio je primenu odluka od 10. novembra.

– Sigurno je da će od tada građani tri zemlje moći iz jedne u drugu državu da putuju bez PCR testa – istakao je Vučić.

On je rekao i da je postignut dogovor o radnim dozvolama, pomoći u elementarnim nepogodama, kao i bržem carinskom radu kako bi kamioni i građani što kraće čekali na granicama. Najavio je i da će se nastojati da do 10. novembra budu završene sve tehnikalije da građani tri zemlje putuju samo sa ličnom kartom.

– Automobilom ću otputovati do granice sa Severnom Makedonijom i do Albanije da na ličnom primeru pokažem i uverim se da je moguće ići u te zemlje samo uz ličnu kartu – najavio je Vučić, dodajući da su sa Tiranom vođeni razgovori, ali da još nije bilo te mogućnosti, pa predstoji razmena nota.

Razgovarano je, kako je kazao, i o investicijama i pokušaju da se zajednički predstave projekti kako bi se dobio najveći deo novca od EU. Vučić je otkrio da je bilo reči i o Biznis savetu, gde bi ušle po tri najmoćnije firme iz svih “pet plus jedan teritorija”, koje će sagledavati interese biznisa. Dodao je i da je dogovoreno i formiranje sekretarijata inicijative, koji će biti zadužen za formalizovanje svih odluka.

– Suština je olakšati život svima. I zajedno smo veoma mali, ali smo tako manje mali nego kada smo sami. To je velika ideja i od toga Srbija ima ogromne koristi – naveo je Vučić i dodao da se na nekom od sledećih sastanaka, u skladu sa vašingtonskom inicijativom, očekuju i predstavnici Prištine.

Kriza je naglasila potrebu intenzivne saradnje i regionalne ekonomske integracije, ocenio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. On je na Tviteru napisao da je inicijativa za regionalnu saradnju započeta 2019. u celosti u skladu sa Berlinskim procesom, kao i da je dobra osnova za pripremanje zemalja na Zapadnom Balkanu za predstojeći samit u Sofiji, kojim će kopredsedavati Bugarska i Severna Makedonija.

Važne odluke za zemlje regiona, kaže ministar finansija Siniša Mali, uz ocenu da će Srbija imati najviše koristi od njih, ali će i ceo region napredovati.

On je dodao da će region drugačije izgledati kada se sa ličnom kartom bude prelazila granica, kao i da je dogovoren sporazum da se carinske procedure pojednostave i kamioni prolaze bez višesatnog čekanja.

– Sve će doprineti razvoju ekonomije regiona i direktno razvoju i porastu životnog standarda svih građana u regionu- smatra Mali.

Dogovor je, kako je ocenio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, od velikog značaja za poslovnu zajednicu u regionu, a posebno podrška triju lidera za intenzivan i čest dijalog između kompanija i vlada.

On smatra da je važno što merljivost uspeha inicijative neće biti samo potpisani dokumenti, već će poslovna zajednica biti ta koja će reći šta je ostalo i šta treba da se uradi. Ističe i da će dogovoreno olakšati rad kompanijama.

– To je jedna od veoma važnih stvari, kao i sporazum o radnim dozvolama, što praktično znači da se uspostavlja jedinstveno tržište rada u tri zemlje – ukazao je predsednik PKS, koji se nada da će se i ostalih šest ekonomija u regionu priključiti i pokazati da “ovo ima smisla, a da ljudi koji rade imaju korist od toga”.

Zajedno do vakcina

Aleksandar Vučić najavio je da će ministri zdravlja narednih dana formulisati dogovore kako tri zemlje jedna drugoj da pomognu.

– Da mi možemo da primimo pacijente iz Skoplja i Tirane, a oni naše ljude koji se nađu na njihovim teritorijama, kako da se regulišu troškovi. Da vidimo kako da jedni drugima pomognemo oko vakcina i da se negde pojavimo zajedno u nabavci vakcina – rekao je Vučić.

Temelj za budućnost

Siniša Mali vidi “mini-Šengen” vidi kao budućnost regiona i osnovu za njegov ekonomski razvoj, kao i svake zemlje u regionu pojedinačno.

– Pravu stvar smo uradili i bez obzira na neke razlike ključno je kako da građanima celog regiona bude bolje – istakao je Mali.