pixabay.com
Foto: Ilustracija

Maroko je zabeležio apsolutni rekord po visini temperatura ovog vikenda u “izuzetnom” toplotnom talasu kada je temperatura dostigla gotovo 50 stepeni celzijusa.

Na nekim mestima prelazila je mesečne uobičajene temperature za pet do 12 stepeni, javili su danas meteorološki zvaničnici.

Subota je bila najvreliji dan sa vanredno visokim temperaturama u nekim oblastima koje do sada nikad nisu izmerene bez obzira na mesec, navodi se u saopštenju Meteorološke uprave (DGM), koja ukazuje da su “potučeni apsolutni rekordi za maksimalne temperature”.

U subotu je na termometru izmereno 49,6 stepeni celzijusa u Sidi Slimanu na severozapadu, što je bila najviša temperatura izmerena ovog vikenda u Maroku.

“Ova vrelina je usledila zbog dolaska mase suvog i vrućeg vazduha preko juga koji izaziva osetni porast temperature”, navela je Meteorološka uprava prognozirajući pad temperature narednih dana na severu i istoku zemlje.

Prošla 2020. godina već je bila najtoplija godina ikad zabeležena u Maroku sa srednjom temperaturom većom za 1,4 stepena Celzijusa u odnosu na klimatsku normalu za period 1981–2010, prema ranijem saopštenju Meteorološke uprave.

Toplotni talas u Maroku događa se u vreme kada više zemalja kao što su Španija, Kanada i SAD beleže rast temperatura do ekstremnih nivoa. Prema naučnicima, vreline su nedvosmisleno znak zagrevanja planete i očekuje se da će tih toplotnih talasa biti sve više, da će biti sve duži i intenzivniji.

Do sada je ljudska aktivnost izazvala porast temperature u svetu od više od jednog stepena celzijusa u odnsu na preindustrijsku eru, što je dovelo do razornijih oluja, intenzivnijih toplotnih talasa, suša i porasta broja šumskih požara.

Decenija 2010–2019 bila je natoplija ikad zabeležena i pet najtoplijih godina ikad registrovano bilo je u pet poslednjih godina tog perioda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here