Tanjug
Foto: Ilustracija

Do sada nezabeleženo visoke temperature za ovo doba godine usijale su Zapadnu Australiju proteklog vikenda.

U subotu je zabeležen najtopliji Božić u istoriji, sa temperaturom od 42,9 stepeni Celzijusa u Pertu, dok je u pojedinim delovima države živa u termometrima prešla i 45. podeljak. Najtoplije mesto na kontinentu bio je Lanselin sa 45,6 stepeni!

Naredni dan je u Pert doneo još višu temperaturu od 43,5, što je najvreliji decembarski dan u ovom gradu. Ovako paklene vrućine napunile su plaže tokom vikenda, pošto su mnoge porodice potražile rashlađenje u okeanu, ali je prava muka bila pronaći bar malo hladovine na plažama i oko njih, a hodanje po usijanom pesku bilo je gotovo nemoguće.

Međutim, nisu svi građani Perta i okoline bili u prilici da se opuste na obali, pošto su na suprotnoj strani na obodu grada buknuli požari u ruralnim naseljima Vuralu i Varigal, gde je potpuno izgorela jedna kuća, kao i na desetine štala, drugih pomoćnih objekata i više automobila i drugih motornih vozila koja su se nalazila u dvorištima imanja koje je zahvatila vatrena stihija.

Vatrogasne službe su prvu dojavu o požarima dobile u nedelju popodne, kada je i počela borba s plamenom istočno od grada. Tek u ponedeljak u popodnevnim satima požari su stavljeni pod kontrolu, ali je opasnost i dalje stvarao topao vetar koji je na sve strane raznosio usijani žar.

Konačno, u noći između ponedeljka i utorka došlo je do stabilizacije situacije na terenu, a lokalno stanovništvo je imalo samo reči hvale za vatrogasne ekipe koje su uspele da odbrane većinu njihove nepokretne imovine.

Komesar Policije Zapadne Australije Kris Doson potvrdio je da su otkrivene tri tačke s kojih je požar počeo i sve se, prema njegovim rečima, smatraju za sumnjive. Specijalna jedinica policije istražuje poreklo požara koji su spalili više stotina hektara šume i rastinja, razmatrajući mogućnost da je požar izazvan uprkos tome što je tokom celog vikenda bila na snazi zabrana paljenja vatre za čitavu Zapadnu Australiju.

Ali, tu nije kraj nevoljama žitelja Perta i okoline. Naime, tokom subote i nedelje bez struje je ostalo više od 10.000 domaćinstava u različitim delovima grada, pre svega na jugu i jugoistoku grada, u naseljima Kelmskot, Kaning, Roliston, Mandura, Hols Hed i Falkon.
Ekipe elektrodistributera Wester Power danonoćno su radile na terenu, kako bi otklonili kvarove i obezbedili da ljudi dobiju preko potrebnu električnu energiju pri temperaturama od preko 40 stepeni. Posao su im u pojedinim oblastima dodatno otežavala upozorenja na opasnost od požara.

Dobra vest za građane Perta i okoline je da se posle takođe vrelog ponedeljka i utorka, danas očekuje pad temperature na 36 stepeni, a od sutra i na podnošljivih 31.
Ako se zna da povrh svega već skoro dve godine Zapadna Austalija odlukom svoje vlade živi gotovo odsečena od sveta u pokušaju da se spreči širenje epidemije virusa korona, onda su proteklih nekoliko dana došli kao jedna vrsta kulminacije velikih izazova za stanovništvo ove države.

“Usijani“ rekordi

Pre nego što je protekle subote izmereno 42,9 stepeni u Pertu, najtopliji Božić u istoriji ovog grada bio je pre čak 53 godine, 25. decembra 1968. kada je izmereno tačno 42 stepena. Međutim, sve je to još daleko od rekordne temperature zabeležene 23. februara 1991. Tada je u Pertu izmereno 46,2 stepena Celzijusa, što je najtopliji dan otkako se temperature mere i beleže u ovom gradu.

U Melburnu vrelo za doček

Dok je Pert već danima usijan, jugoistok i istok Australije kao da se nalaze na drugom kraju sveta. Na Tasmaniji je u nedelju zabeleženo svega 17 stepeni, a u Melburnu tek nešto više – 19. Sidnej je u ponedeljak popodne i uveče zahvatio veoma hladan talas sa jakom kišom, pa je temperatura tokom noći između ponedeljka i utorka pala na 16 stepeni. Meteorolozi najavljuju da će Melburn, Adelajd i Tasmaniji do kraja nedelje dostići tempretarure od 34-35 stepeni, dok se za Sidnej i okolinu očekuje daleko umereniji kraj godine, s maksimalnih 28-29 Celzijusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here