EPA/Neil Hall
Nemački kancelar Olaf Šolc

Kosovo je krenulo u veliku kampanju na međunarodnom planu. Ne samo da se sve glasnije čuje da će postati članica NATO-a, nego i Jeton Zuljfaj, savetnik prištinskog premijera Aljbina Kurtija, kaže da će tražiti i prijem u Savet Evrope (SE).

Zuljfaj poručuje da su šanse Kosova za ulazak u SE posle odlaska Rusije iz te organizacije veoma dobre i tvrdi da je Priština obezbedila dve trećine glasova. Beograd uzvraća da će u tom slučaju krenuti ponovo u snažnu akciju da privoli niz država na povlačenje priznanja Kosova, a nezvanično se pominje čak i da bi Srbija mogla da napusti SE.

Srbija treba da reaguje pre nego se mogućnost prijema Kosova u SE sprovede u delo, ocenio je za “Vesti” nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović. Ovakav potez, kaže Jovanović, predstavlja pokušaj Zapada i sponzora Kosova da nađu način za završetak prljavog posla započetog 90-ih godina kako bi obezbedili međunarodno-pravni status toj kriminalnoj tvorevini.

Politika sile

– Suočeni s otporima u najvećem broju svetskih foruma i organizacija, oni traže način da to urade tamo gde neće naići na protivljenje većine – pojašnjava Jovanović.

On je mišljenja da Zapad zna da je to što radi zasnovano na politici sile, pa će pokušati da izdejstvuje da Srbija to prećuti. Zato će, prema njegovim rečima, Zapad navoditi kako je prijem u SE u interesu mira i stabilnosti i prevazilaženju zastoja u dijalogu.

– Predstavljaće taj potez kao nešto dobro, a u stvari je dobro samo za njih i njihove interese i ciqljeve, a ne za stabilnost Balkana – objašnjava Jovanović kako Zapad nastavlja s pokušajem da učvrsti državnost Kosova, umesto da ispravi greške koje je takav presedan doneo.

Iskusni diplomata ističe da Srbija ne treba da čeka da se desi prijem Kosova u SE, već da jasno iskaže svoje protivljenje gestu koji nije prijateljski.

Da Priština namerava da postane deo programa NATO Partnerstvo za mir, kao i SE, rekao je Aljbin Kurti posle berlinskog sastanka s kancelarom Nemačke Olafom Šulcom. Njegov savetnik Jeton Zuljfaj tvrdi da će Priština imati dve trećine glasova za prijem u SE.

Srbija uzvraća

– Kao što ste videli tokom naše posete Berlinu, kancelar Šolc je direktno pomenuo podršku našoj prijavi za Savet Evrope. Biće država koje će nam pomoći, jake, poput Nemačke, koje će lobirati za nas – rekao je Zuljfaj.

Srbija će na to snažno reagovati, uzvratio je srpski predsednik Aleksandar Vučić i objasnio da će postaviti pitanje da li još važi Vašingtonski sporazum prema kom su obe strane prihvatile moratorijum na lobiranje za priznavanjem i povlačenjem priznanja.

Odgovor Beograda, kako se i ranije čulo, biće aktiviranje kampanje povlačenja priznanja Kosova. Mediji su već objavili da Srbija ima čvrsta obećanja 14 zemalja u svetu da će povući priznanje Kosova.

Protiv prava i pravde

Prema rečima Živadina Jovanovića, paradoksalno je razmišljati o prijemu tzv. Kosova u SE čiji su glavni kriterijumi ljudska i manjinska prava, a princip vladavina prava, jer Priština sve to ne ispunjava.

– Srbima se ne dopušta povratak u svoje domove na KiM, Priština nastavlja politiku etničkog čišćenja, a napadi na Srbe i njihovu imovinu su sve žešći – ističe Jovanović.

Propali pokušaji

Kosovo je već pokušavalo da uđe u međunarodne institucije kao što su Unesko i Interpol. Propali su pokušaji učlanjenja u Unesko 2015. i 2017. godine zbog čega su odložili zahtev za prijem. Takođe su aplicirali dva puta za prijem u Interpol, ali bez uspeha. Nije im to pošlo za rukom ni 2018. godine, a ni 2019. kada je zahtev za prijem povučen uoči sednice.

Predvorje Evropske unije

Savet Evrope slovi za predvorje EU, jer je članstvo u toj organizaciji neophodan preduslov da se postane deo Unije. SE inače nije deo evropskih institucija, već je potpuno samostalno telo, a iznad je svih sudova država članica EU. Bavi se slučajevima pojedinaca i grupa koji pokreću sporove protiv država, potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Bez para i privrede

Politički analitičar Milan Nikolić smatra da Aljbin Kurti, svestan da sledeće izbore neće dobiti, pokušava na sve načine da sačuva vlast, pa i svojim izjavama i najavama na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu.

– Kurti ne zna šta da radi, jer je bez para i bez privrede, a narod sve nezadovoqljniji i mnogo ljudi beži sa Kosova zbog loše situacije. Zato pokušava da na svaki način sačuva vlast udarajući u veliki nacionalistički bubanj, ali i obećanjima na spoljnopolitičkom planu – tumači Nikolić za “Vesti”.

On kaže da Zapad može da ugura Kosovo svuda, pa i u NATO savez.

– Nigde nismo videli kao ovde kod nas da se neka etnička manjina izdvoji i da joj se potom prizna državnost, kao što se desilo sa Kosovom. Tako mogu da ih ubace i u SE i gde hoće – mišljenja je Nikolić koji ističe da je u ovom trenutku najava prijema Kosova u međunarodne organizacije mnogo manje važno.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here