Tanjug
Metju Palmer

Zemlje na Zapadnom Balkanu (ZB) shvataju da njihova ekonomska budućnost leži u regionalnoj saradnji i integraciji u evropsku porodicu naroda i uspešnu ekonomiju, ocenio je danas zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Palmer je na video samitu koji je za lidere zapadnobalkanske šestorke organizovao vašingtonski Atlantski savet, rekao da je dobar primer nedavne saradnje na ZB projekat “zelenih koridora” koji je nastao i kao odgovor na pandemiju korone, a koji omogućava smanjenje procedura prilikom transporta roba u regionu.

Naveo je da Amerika na ZB učestvuje u brojnim procesima i naveo primere Severne Makedonije i Albanije i pretpristupnih pregovora te dve zemlje za članstvo u EU, kao i da ta zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine kako bi se odnosi dve strane normalizovali.

Kaže da SAD snažno podržavaju taj proces i da specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, ohrabruje da se u tome ide napred.

– Mi možemo da podržimo zemlje u regionu da se udruže, da stave ideje na sto, i imamo kooperativan pristup, “zeleni koridor” je sjajan primer toga. Podržali smo taj projekat, kako bi se institucionalizovala ideja, a kako bi se brzo odgovorilo na izazov koji je stvorio Covid-19 – rekao je Palmer.

Kaže da je posebno zainteresovan za ideju širenja “zelenih koridora” koji, prema njegovom mišljenju, osim što uključuje prevoz različite robe, može da se proširi na ceo ZB i EU.

– Ideja je da postoji zeleni koridor između Hrvatske, Mađarske, sa Grčkom, i na toj ideji su SAD spremne da rade sa svima u regionu i EU, kako bi se taj cilj podržao – kaže Palmer.

Palmer navodi da pored promocije zajedničke inicijative i povezivanja regiona, neophodno je da se sprovedu domaće unutrašnje reforme u svim zemljama na Zapadnom Balkanu, što će im pomoći, kaže, da ubrzaju put ka Evropskoj uniji, a ohrabriće i američke investicije.

4 COMMENTS

  1. ovaj lupetar neka kod njih sredi zeleni kridor a gde su kod drugih naroda
    naroda pravili zeleni koridor svima popucala ledja!!!

  2. Cuj otkrovenja – zeleni koridor?! Davno je ta ideja predstavljena kao “Zelena transverzala”, a cilj i jednog i drugog je destrukcija Srbije i njenih legitimnih istorijskih, drzavotvornih i kulturnih interesa i prava!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here