Panagija za dobrotu Austrijanca

0

 

Sveštenik Jovan predaje poklon nadbiskupu Kotgaseru

Na Bogojavljanje u Salcburgu održan je godišnji prijem na kojem je nadbiskup Kotgaser održao predavanje o odnosima Pravoslavne i Rimokatoličke crkve.

Među zvanicama je bio i protonamesnik Jovan Alimpić iz parohije u Salfeldenu koji je najzaslužniji za izgradnju novog hrama Srpske pravoslavne crkve na tlu Austrije.

Taj događaj iskoristio je za uručivanje poklona u znak zahvalnosti crkvene opštine Salfelden Kotgaseru na pružanju materijalne pomoći u toku gradnje hrama.

Reč je o panagiji-medaljonu Presvete Bogorodice, koju nose pravoslavni episkopi na prsima, što je posebno obradovalo austrijskog nadbiskupa.

– Posle isplaćivanja austrijske firme za grube radove, u čemu nam je bratski pomogla crkvena opština Beč kao najveća i najstarija u Austriji, došli smo do sređivanja crkve iznutra i spolja.

 

Narod je posustao s prilozima, ali bez materijala nismo mogli dalje, iako smo imali dovoljno spremnih dobrovoljnih radnika iz Halajna, Salcburga i Salfeldena. Objasnio sam salcburškom nadbiskupu kojeg poznajem već pet godina novonastalu situaciju i zamolio za pomoć, što je on i prihvatio – rekao je sveštenik Jovan.

Tako je ova parohija dobila impozantan po zapadnim standardima urađen crkveni objetak. Zimi se to u alpskom Salfeldenu najbolje manifestuje u podnom grejanju koje je uradila grupa vernika iz Salcburga.

 

Pomoć za zvona

Otac Jovan razgovarao je i sa članovima salcburške skupštine sa kojima ima dugogodišnje dobre odnose i moli ih da finansiraju zvona sa celokupnim
elektro-uređajima i montažom za novu crkvu u Salfeldenu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here