EPA-EFE

Tajni ratni dokumenti sa detaljima planova SAD i NATO za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane ofanzive protiv ruskih snaga, ove nedelje su objavljeni na društvenim medijima, potvrdili su za “Njujork tajms” viši zvaničnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Pentagon istražuje ko bi mogao stajati iza curenja dokumenata koji su se pojavili na Tviteru i Telegramu, aplikaciji sa više od 500 miliona korisnika koja se masovno koristi u Rusiji. Analitičari navode kako se čini da su dokumenti modifikovani u odnosu na originalni format.

U verzijama dokumenata koji su procurili, američke procene ukrajinskih žrtava su preuveličane, a ruskih umanjene, navode analitičari sa kojima je razgovarao “Njujork tajms”, prenosi Index.

Modifikacije upućuju na mogući pokušaj širenja dezinformacija u režiji Moskve, navode analitičari. Ali, objava dela originalnih dokumenata, koji uključuju fotografije grafikona očekivanih isporuka oružja, procene snage bataljona i drugih planova, predstavljaju značajan bezbednosni propust američkih obaveštajnih službi, piše taj list.

Amerikanci pokušavaju da ih uklone, ali…

Zvaničnici Bajdenove administracije rade na uklanjanju dokumenata sa društvenih mreža, ali do četvrtka kasno uveče nisu uspeli u potpunosti.

– Svesni smo izveštaja o dokumentima na društvenim mrežama, Pentagon istražuje o čemu se radi – rekla je za “Njujork tajms” Sabrina Sing, portparpoka Pentagona.

U dokumentima nema konkretnih borbenih planova u kojima bi stajalo kako, kad i gde Ukrajinci planiraju da pokrenu svoju ofanzivu, za koju američki zvaničnici kažu da je “verovatna” u narednih oko mesec dana. Dokumenti su, javlja “Njujork tajms”, stari oko pet nedelja, i zato donose američki i ukrajinski pogled na ofanzivu koji datira oko 1. marta, odnosno donosi pregled onog što bi Ukrajincima moglo biti potrebno za ofanzivu.

Dokumenti bi mogli da budu korisni Rusima

Ipak, uvežbanim očima ruskih vojnih planera, generala ili obaveštajnih analitičara, ti dokumenti mogli bi da omoguće brojne informacije koje dotad nisu imali. Primera radi, dokumenti napominju brzinu kojom Ukrajinci troše rakete za HIMARS, napredni američki sistem višecevnih bacača raketa, kojima Ukrajinci iz velike udaljenosti mogu da napadnu mete poput skladišta municije, infrastrukture ili koncentracije vojnog osoblja.

Pentagon dosad nije javno objavio koliko brzo Ukrajinci troše municije za HIMARS, ali u dokumentima koji su procurili se to eksplicitno navodi. Analitičari su jutros rekli da je teško proceniti uticaj curenja dokumenata na razvoj situacije na bojnom polju, kako sada tako i u narednim mesecima.

Rusi u nedavnoj ofanzivi nisu uspeli da ostvare značajne napretke na istoku Ukrajine, a zapadni analitičari se pitaju da li je ruska vojska, posle ogromnih gubitaka, sposobna da pokrene još jednu ofanzivu ili da pruži značajniji otpor planiranoj ukrajinskoj protivofanzivi.

Dokumenti selektivno modifikovani

Nejasno je kako su dokumenti završili na društvenim mrežama. No ono što se zna je da su počeli da ih dele prokremaljski kanali, navode vojni analitičari, koji upozoravaju da su dokumenti koje su objavili ruski izvori možda selektivno modifikovani kako bi predstavili dezinformaciju iza koje stoji Kremlj.

– Nezavisno od toga da li su dokumenti autentični ili ne, treba biti vrlo oprezan sa svim što objavljuju ruski izvori – rekao je za “Njujork tajms” Majkl Kofman, direktor katedre za ruske studije pri CNA, istraživačkom institutu u Arlingtonu.

Sumnjive procene ruskih i ukrajinskih žrtava

Primera radi, u jednom od dokumenata navodi se da je u Ukrajini ubijeno između 16.000 i 17.500 ruskih vojnika, dok su Ukrajinci pretrpeli oko 71.500 vojnih žrtava. I Pentagon i drugi analitičari procenjuju da su ruski gubici znatno veći – oko 200.000 ubijenih i ranjenih, dok se ukrajinski gubici procenjuju na oko 100.000 ubijenih i ranjenih.

Nezavisno od toga, analitičari navode kako se delovi dokumenata čine autentičnim, pa bi Rusima mogli dati važne informacije poput vremenskog okvira za isporuku oružja, važnih podataka o ukrajinskim snagama koje se pripremaju za protivofanzivu i slične vojne detalje.

Prvo rusko značajno otkriće od početka rata

To što bi dokumenti mogli biti objavljeni na široko dostupnim kanalima društvenih medija i verovatno doći u ruke ruskih zvaničnika, veliki je uspeh za Moskvu u vreme kada se činilo da Rusija zaostaje za SAD u prikupljanju obaveštajnih podataka u Ukrajini.

Curenje je prvo značajno rusko obaveštajno otkriće koje je objavljeno od početka rata. Tokom rata, Sjedinjene Države su Ukrajini dostavljale informacije o zapovednim mestima, skladištima municije i drugim ključnim čvorištima u ruskim vojnim linijama.

Takva obaveštajna informacija u realnom vremenu omogućila je Ukrajincima da gađaju ruske snage, ubijaju generale i prisile da se zalihe municije premeste dalje od ruskih linija bojnog polja, iako američki zvaničnici kažu da je Ukrajina odigrala odlučujuću ulogu u planiranju i izvršenju tih napada.

Ali na početku rata ukrajinski zvaničnici oklevali su da podele svoje borbene planove sa SAD, iz straha od curenja informacija, rekli su američki i evropski zvaničnici. Još prošlog leta američki obaveštajni zvaničnici rekli su da često bolje razumeju ruske vojne planove nego ukrajinske.

Zabrinuti da bi deljenje njihovih operativnih planova takođe moglo da istakne slabosti i obeshrabri nastavak američke podrške, Ukrajinci su ih pomno čuvali čak i dok su američki obaveštajci prikupljali precizne pojedinosti o tome šta Kremlj naređuje, a ruski zapovednici planiraju.

Razmena obaveštajnih podataka između Ukrajine i SAD znatno je olabavila prošle jeseni, a dve zemlje blisko sarađuju na opcijama za ukrajinsku ofanzivu.

Međutim, curenje obaveštajnih podataka ove vrste, objavljeno na društvenim mrežama i dostupno širom sveta, sigurno će naštetiti razmeni obaveštajnih podataka između Ukrajine i Sjedinjenih Država.

2 COMMENTS

  1. Meni se čini da počinje gradjanski rat u SAD – režim na vlasti hapsi Trampa, a Trampovci odaju držvane tajne Rusima…Kinezima…Irancima…veselo !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here