Papa u Seulu miri dve Koreje

0

Papa Franja pozvao je juče Severnu i Južnu Koreju da se posvete pomirenju na Korejskom poluostrvu koje je od pedesetih godina prošlog veka podeljeno posle rata na tom području. Papa je po dolasku u južnokorejsku prestonicu Seul uputio poruku da dve korejske države izbegavaju "jalove" međusobne kritike i pokazivanje sile.

Ispraćaj
Papu će iz Seula "ispratiti" zajedničke vojne vežbe američke i južnokorejske vojske, koje počinju u ponedeljak. Iako Seul i Vašington tvrde da su vežbe isključivo odbrambenog karaktera, Pjongjang redovno protestuje zbog njihovog održavanja.

Dok je gost iz Vatikana porukom mira i pomirenja počinjao petodnevnu posetu Južnoj Koreji, njen severni sused ispalio je tri rakete – u more. Zapadne agencije ovo tumače kao tradiciju severnjaka da se "pokažu" svaki put kada se u Južnoj Koreji dešava nešto vrlo značajno.
Papa Franja će posetiti granicu između dve Koreja gde će uputiti poruku pomirenja između kapitalističkog juga i komunističkog severa, a posetu će iskoristiti i da ohrabri mlade katolike da šire veru. Održaće misu "za mir i pomirenje" u seulskoj katedrali u ponedeljak, 18. avgusta, petog i poslednjeg dana njegove posete Južnoj Koreji. Katolici inače čine 10,7 odsto stanovništva Južne Koreje, gde pretežno žive budisti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here