Papa Vojtila se bičevao!

0

Papa Jovan Pavle II

Ovakvo svedočenje časne sestre Tobijane Sobodke, doktorke po zanimanju, koja je živela poslednjih godina u domu pape Vojtile i vodila računa o njegovom zdravlju, preneo je vatikanista Andrea Tornijeli u knjigi “Santo subito“.

 

O papi Jovanu Pavlu II se znalo mnogo toga, čak i kako živi u Apostolskoj palati, jer nije bio zatvoren ili samotnjak kakav je, recimo, bio Pije XII, pa i Benedikt XVI. Znalo se da je i mistik, iako veseljak, pričalo se i da je lično isterivao duha u Vatikanu, ali da se bičevao – e to je novost…

 

Časna sestra Tobijana Sobodka je bila bliska sa papom, a javnost ju je prvi put videla kada je zajedno sa Jovanom Pavlom II sjedila u kolima koja su papu vraćala u Vatikan poslije traheotomije. Ona je bila u prilici da zna da li se Papa bičevao, ali nije želela da govori o tragovima bičevanja, već je pričala kako je često čula da se Jovan Pavle II bičuje, s obzirom na to da je imala sobu relativno blizu. Sestra Sobodka je istakla da je papa to radio sve dok nije fizički onemoćao.

 

Penzionisani nadbiskup Emeri Kabongo Kanundovi, koji je neko vreme bio papin drugi sekretar, takođe je rekao Tornijeluiju da se Jovan Pavle II fizički kažnjavao, naročito pre davanja blagoslova, svešteničkih i biskupskih zaređenja. Kabongo je svedok i da se papa Vojtila predavao molitvi “kao neko ko zna o čemu se radi. Uranjao je u Boga i s njim vodio dijalog”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here