Parlamentarci vraćaju novac građanima

0

Donji dom britanskog parlamenta

Tomas Leg, koga je Parlament odredio za revizora saopštio je da je od 392 od ukupno 753 bivših poslanika zatražen povraćaj novca, i to ukupno 1,2 miliona funti. Leg je ovaj zadatak dobio posle velike prašine u vezi sa poslaničkim željama kao što su porno filmovi, stajsko đubrivo i kućica za patke na jezeru.

Sadašnji premijer Velike Britanije takođe je pozvan da vrati novac i to 13.000 funti, koje je uzeo uglavnom da bi plaćao služavku. Šef opozicionih Konzervativaca Dejvid Kameron morao je da vrati gotovo 1.000 funti koje je, pored ostalog, uzeo da ukloni puzavicu sa svog dimnjaka.

U svom izveštaju, Leg se obrušio na "kulturu popustljivosti" među zvaničnicima čiji je posao da proveravaju zahteve za refundiranje troškova, ukazujući da je većina njih bila previše slaba da bi se oduprla raspusnim zahtevima poslanika. Činovnici su bili "ranjivi na uticaj viših instanci u Poslaničkom domu, od predsednika Doma do pojedinih poslanika", naveo je Leg.

Procedure na osnovu kojih su poslanici mogli da finansiraju skupe druge kuće imale su "duboke propuste, a pre svega su pravila bila nejasna", rekao je parlamentarni revizor, i ukazao na "nedostatak odgovarajućih dokaza" za potkrepljivanje mnogih zahteva za refundaciju.

Britanski poslanici su manipulisali pravilima radi sticanja profita i na taj način iskorišćavali novac poreskih obveznika za čitav spektar izdataka.

Jedan poslanik je tako postao "slavan" sa zahtevom da mu se refundira čišćenje kanala kojim je okružena njegova kuća na selu. Drugi se prijavio za troškove unajmljivanja istrebljivača krtica u dvorištu. Nanovije otkriće iz Legovog izveštaja je pokušaj poslanika Entonija Stina da naplati od države 28,5 funti ili 45 dolara za konopac za svoj jarbol.

Ovaj skandal, koji je pogodio sve političke stranke, duboko je razgnevio britansku javnost u trenutku kada se glasači bore sa recesijom i gubitkom radnih mesta. Iz vlade Gordona Brauna otišlo je devet ministara, a on je pretrpeo teško gubitke na lokalnim i evropskim izborima, zato što su glasači okrenuli leđa političkim partijama glavnog toka.

Šest poslanika je pod istragom, i mogli bi da se suoče sa krivičnim progonom. Dva poslanika su izbačena sa funkcija i još 150 neće učestvovati na narednim opštim izborima, koji se moraju održati do juna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here