Parohijani ne daju sveštenika!

0

Kako smo već objavili, protojerej Bratislav Božović iz Štutgarta od 1. avgusta ove godine biće premešten u novoosnovanu parohiju koja treba da pokriva nemačke gradove Majnc i Vircburg. Tu odluku protojerej Božović saopštio je parohijanima na Vidovdanskoj akademiji u Štutgartu, kako su "Vesti" i pisale, a skoro svi prisutni su potom tu manifestaciju nazvali "akademija suza"!

– Mnogi već znaju da ću po želji nekih ljudi, a blagoslovu našeg patrijarha Irineja, otići iz ove parohije. Znam da sam po dobru radio i radim i nikoga posebno ne bih izdvajao, ali mi je ipak na srcu da vam zahvalim na svemu u ovih deset godina što sam paroh ovde, što smo zajedno sa nastavnicima Dopunske nastave podučavali decu verskoj nastavi. Ne bi bilo tako da nisam imao podršku pojedinih sveštenika koji su me zaista podržali u svemu, ali najveću podršku sam imao i imam od moje porodice – rekao je protojerej Božović, a salom se prolomio gromoglasan aplauz od nekoliko minuta.

 

Razlozi smene

Kao nezvanični razlozi premeštanja protojereja Bratislava Božovića (zvanično traženi dopis nije stigao) navode se pronevera para, pogrešno obračunati putni troškovi, neprikazivanje para od osveštavanja kuća i stanova…
– To su gluposti. Pare o kojima se priča da su proneverene su proknjižene, dokazano je da nije protokol dobro prošao. Sva potraživanja nisu opravdana – tu odluku je doneo Crkveni odbor – izričit je Ivan Iličin.

– Vi ćete ostati u mojim srcima i ja u vašim, ali nemojte meni da učinite nešto loše – učinite onako kako to vaše srce želi, jer ne želim da se ovde naša crkva, naša parohija, na bilo koji način podeli, jer smo i ovako i onako podeljeni – kazao je između ostalog protojerej Božović i potom napustio salu dok je većina prisutnih plakala kao kiša.

Odmah toga dana pokrenuta je peticija, a odziv je upravo onakav kakav organizatori žele (više od hiljadu) a potpisivanje i dalje traje. Inicijatori peticije Ivan Iličin, Dobrivoje Simić, Nada Tučev i Milena Renkl-Ristović ističu da nemaju ništa protiv novih sveštenika, ali da žele da saznaju prave razloge smene Božovića.

 

Bez zvaničnog stava Patrijaršije

Iz sedišta Eparhije srednjoevropske u Himelstiru, za komentar su nas uputili na Patrijaršiju u Beogradu i patrijarha Irineja, gde nam je nezvanično rečeno da se crkva o ovakvim slučajevima ne izjašnjava i da je premeštanje česta pojava.

– Meni to više liči na privatni obračun čoveka koji će uskoro sedeti visoko u našoj eparhiji. Mi smo tu crkvu stvorili i održali i sada je nećemo prepustiti drugima. Pa kome će biti veran ako ne vladici za koga je stavio ruku na jevanđelje i polagao zakletvu da će biti veran i da će ga slušati – ističe Ivan Iličin, počasni član Crkvenog odbora u Štutgartu i dodaje:

– Ovde se ne radi o Bratislavu kao čoveku, već o Bratislavu kao svešteniku koji je svoj poziv shvatio veoma ozbiljno i kome mi lično mnogo više dugujemo nego on nama!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here