Vesti
Miloš Ninković na jednom od mečeva

Idilična veza koju je Miloš Ninković ostvario igrajući za Sidnej, proteklih sedam godina, srušila se kao “kula od karata” kada su početkom juna, najpre fudbaler, a zatim klub, obelodanili da je saradnja okončana.

Miloš je razočaran objavio video-poruku na svom Instagram profilu, a zatim je uklonio, jer nije očekivao burne i negativne reakcije (pogotovo prema Sidneju).

Međutim, pravog objašnjenja zašto je saradnja prekinuta nije bilo ni sa jedne strane.

Pre nekoliko dana, Miloš je otvorio dušu u intervjuu novinaru Stefanu Pupovcu, u sklopu podkasta ”Indirekt” pod okriljem Meridian Sport BH. Razgovor je obavljen u Banjaluci, jer je fudbaler trenutno na odmoru.

Prenosimo najinteresantnije detalje iz iscrpnog i svakako neočekivanog intervjua sa fudbalskim maestrom Milošem Ninkovićem.

– Ovo je prvi put da uopšte pričam o tome. Imao sam dosta poziva, i od medija iz Australije. Ja sam oduvek govorio samo istinu. Doduše, kada sam objavio poruku na Instagramu emotivno sam reagovao i desile su se neželjene reakcije navijača, što nije bilo najbolje po klub. Zbog toga sam odlučio da obrišem objavu. Nije došlo do produženja saradnje, nismo se dogovorili. Jednostavno nisam mogao da prihvatim ponuđene uslove – započeo je svoju priču i nastavio:

– Sidnej je nedavno objavio priču da mi je ponuđen novi ugovor, koji je uključivao da ostanem u klubu posle njegovog isteka. To jeste delimično tačno. Ugovor bi zavisio od toga da li ću dobiti pasoš. Ja imam “permanent residence”, ali i dalje nisam dobio pasoš i vodim se kao stranac u ligi. Oni su postavili uslov, ako obezbedim pasoš pre početka sezone dobijam ugovor kao igrač, a ako ne, dobijam funkciju u klubu. Poštujem njihovu odluku, ali nisam mogao da pristanem na nešto na šta nemam uticaja. To ne zavisi od mene. Mislio sam da je neozbiljno da dođem i odradim pripreme, koje traju tri meseca, a ako ne dobijem pasoš da moram da završim karijeru.

Miloš je dodatno objasnio da bi mu klub pomogao da dobije pasoš, što je brže moguće, ali da takav uslov nije mogao da prihvati:

– Meni je to delovalo jako neozbiljno, jer ako te neko hoće, kao ranijih godina kada me niko nije pitao da li sam stranac ili nisam, već smo se uvek dogovarali. Takav uslov jednostavno nisam mogao da prihvatim. S druge strane, agent koji je radio sve papire za “permanent residence” mi je rekao da je praktično nemoguće da neko dobije pasoš za tri meseca. Objasnio mi je da procedura traje od šest do sedam meseci – dodao je Ninković, te nastavio:

– U ovoj priči meni je nebitno da li bih dobio pasoš. Mala je verovatnoća da bih ga dobio za tri meseca, ali hoću da kažem da sam emotivno reagovao u tom smislu, jer ako te neko hoće – on te hoće. Bio stranac ili ne. Pogotovo što sam u tom klubu sedam godina i mislim da sam prilično uspešno igrao, nikada nisam napravio problem. Eto, to je cela i jedina istina.

Miloš je još jednom naglasio da je u Sidneju proveo sedam neverovatno lepih godina i da nikada neće reći nijednu ružnu reč za klub.

– Poštujem njihovu ponudu, ali nisam mogao da je prihvatim. Nisam mogao da prihvatim nešto što ne zavisi od mene i da se molim da dobijem pasoš. Od toga zavisi da li ću završiti karijeru ili ne, a ja sam zamišljao da moj oproštaj i zadnja utakmica izgledaju totalno drugačije.

Poruka objavljena, pa skinuta

Miloš se još jednom osvrnuo na oproštajnu poruku na Instagramu, koju je uklonio pošto su navijači bili nezadovoljni sportskom politikom kluba.

– Da sam znao da će se to dogoditi, ne bih je objavljivao. Emotivno sam reagovao, nisam ni sanjao da će biti takvih reakcija. Nisam želeo ništa da radim protiv kluba i da izgleda loše u očima navijača. Uvek će biti onih koji su na tvojoj strani i onih koji su protiv tebe. Moje je da kažem istinu, a oni će proceniti da li sam postupio ispravno ili ne.

Stigle nove ponude

Australijski mediji objavili su informaciju da je za Ninkovića zainteresovan gradski rival Vestern Sidnej Vonderers.

– Ima istine u tome. Dobio sam ponudu, a pošto mi je porodica u Sidneju, gde deca idu u školu, i grad mi je prirastao srcu, voleli bismo da ostanemo. Ni u jednom trenutku nisam pomišljao da odem iz Sidneja. Pored Vonderersa, postoji ponuda još jednog kluba iz NSW. Razmisliću još malo i doneti odluku. Sigurno da bi to bio veliki udarac za navijače Sidneja, ali moram da razmišljam o sebi i porodici. Nažalost, ne mogu da živim od ljubavi navijača. Neko će razumeti, a neko ne.

Osvrt na A-Ligu

A-Liga je koncipirana poput NBA lige. Klubovi ne mogu da ispadnu iz takmičenja, pa je samim tim fudbal dosta ofanzivniji.

– Ovde imamo drugačiji sistem, tako da svi igraju otvoreno, žele da pobede. Ima to prednosti i mana, imamo NPL1, a klubovi kad to osvoje ne mogu da idu u viši rang. Nemaju neku nagradu. Zavisi gde igrate, da li ste u NPL1 ili u A-Ligi. Mislim da će se to razviti. Čuo sam da će praviti i jedinstvenu drugu ligu. Godinama već pričam da moraju da daju više šansi mladim igračima, jer na kraju će ispaštati reprezentacija Australije. Setimo se samo kakva je bila ekipa 2006. i 2010. kada smo mi igrali protiv njih. Ne želim da umanjim kvalitet današnje generacije, ali mislim da su tada bile jako kvalitetne. Igrao sam u Francuskoj i naravno da u Australiji taktički i tehnički aspekt nije na istom nivou, ali fizički Ozi liga uopšte ne zaostaje. Prve godine sam bio iznenađen kako se brzo igra i koliko je potrebno fizičke spreme. Mnogi se stranci koji dolaze tako prevare.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here