Tanjug
Patrijarh Porfirije

Srpski patrijarh Porfirije posetiće Bratunac u subotu, 1. jula, povodom obeležavanja 31 godine od velikog stradanja hiljada pravoslavnih Srba u Srednjem Podrinju i Birču, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Crkveno-narodni sabor pod nazivom “Da se ne zaboravi” počeće u devet časova ispred bratunačkog hrama Uspenja Presvete Bogorodice svečanim dočekom patrijarha Porfirija, koji će potom, uz sasluženje dabrobosanskog mitropolita Hrizostoma i više arhijereja, služiti liturgiju.

Uslediće litija do gradskog i vojničkog groblja gde će patrijarh Porfirije služiti parastos za 3.267 ubijenih i poginulih srpskih civila i vojnika iz regije Birač i Srednjeg Podrinja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Područje Srednjeg Podrinja i Birča ravno je najvećim stratištima srpskog naroda, koji je ovde ponovio zavet Svetog kneza Lazara da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka – rekao je patrijarh Porfirije.

Pomen će biti služen svim srpskim žrtvama povodom 31 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo, navodi Srna.

Centralno obeležavanje 31 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču održava se pod sloganom “31 godina, zločin bez kazne” u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here