Pazite šta kupujete: Nemci muljaju s kolima kao i naši

0

I Nemci prodaju priče o domaćicama penzionerkama koje "skonu" kolima samo do pijace i lekara
 

Kupci polovnih automobila česte su žrtve prevare s kilometražom, što se teško otkriva, posebno ako se manipuliše i sa dokumentima vozila, upozorava ADAC. Prema informacijama kluba, nameštanje kilometraže je posebno lako na automobilima proizvedenim posle 2000. godine, kad su mehanički brojači pređenih kilometara zamenjeni digitalnim.

Sprave za resetovanje brojača pređenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 evra, a pređena kilometraža se izmeni u roku od 30 sekundi, tvrdi ADAC. U međuvremenu, na tržištu su se pojavili i jeftiniji uređaji iz Kine.

 

U Minhenu upravo traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je menja pređenu kilometražu na brojačima desetina luksuznih italijanskih automobila. Prema optužnici, trgovac je jeftino kupovao vozila, menjao kilometraže i zatim ih prodavao po višoj ceni.

 

U Nemačkoj se godišnje prodaju milioni polovnih automobila, a poznat je slučaj otkriven 2011. u Minhenu, kada je trgovac spustio kilometražu na jednom automobilu sa 700.000 na 150.000 kilometara.

 

Nemački zakon propisuje da trgovac mora uzeti nazad vozilo i vratiti novac kupcu ako on dokaže da je na vozilu menjana kilometraža. ADAC savetuje kupcima da detaljno pregledaju automobil pre kupovine, posebno ako im se čini da kilometraža nije u skladu s opštim stanjem vozila. Pokazatelji manipulacije mogu biti istrošena sedišta, tepisi i papučice u automobilu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here