EPA
Legendarni brazilski fudbaler Pele

Legendarni brazilski fudbaler Pele pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da prekine rat u Ukrajini, koji je doveo do preko milion raseljenih i na hiljade mrtvih.

Pele (81), koji se leči od raka, poruku je objavio u danu u kojem je fudbalska selekcija Ukrajine došla do finala baraža za Svetsko prvenstvo, pobedom u Glazgovu nad Škotskom (3:1).

– Ukrajina pokušava da zaboravi, makar na 90 minuta, tragediju koja je zahvatila njihovu zemlju. Boriti se za mesto na Svetskom prvenstvu je već sam po sebi težak zadatak – istakao je noćas Pele u objavi na Instagram nalogu.

On je takođe uputio molbu ruskom predsedniku za kraj rata.

– Zaustavite invaziju. Nema apsolutno nikakvog opravdanja za ovo kontinuirano nasilje. Sreli smo se u prošlosti i rukovali, tada nisam mogao da zamislim da ćemo jednog dana biti podeljeni kao sada. Moć da zaustavite ovaj sukob je u vašim rukama. U istim onim koje sam držao na našem poslednjem susretu u Moskvi 2017. godine – rekao je Pele, trostruki svetski šampion sa selekcijom Brazila (1958, 1962. i 1970. godine).

Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je u Ukrajini ubijeno više od 4.000 civila, dok je oko 5.000 ranjeno.

U finalu baraža za Svetsko prvenstvo, 5. juna u Kardifu sastaće se Vels i Ukrajina. Pobednik će na Svetskom prvenstvu u Kataru (21. novembar – 18. decembar) igrati u Grupi B sa selekcijama Engleske, Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

3 COMMENTS

  1. E moj Pele, koliko ruku je taj krvolok još stisnuo, a da niko nije naslutio koji mentalni sklop njima upravlja. Taj ni vjere nema ni karaktera, ni samilosti. Obavještajac, KaGeBejac naročito u svim drugim ljudima vidi protivnike, ni majkama svojim ne vjeruju. Jesi li mu pogledao u oči, ako jesi, morao si u njima vidjeti zlobu i duševnu pomućenost. To što je neuračunljiv, predstavlja opasnost za čitavu planetu. Da ima mozga i trunku karaktera znao bi da je jeftiniji jedan metak u vlastiti potiljak, nego bomba koja prijeti 7 milijardi ljudi i čitavoj civilizaciji. “Bože brani, Bože hrani srpske zemlje, srpski rod” Ni vas ni sve ostale dupolisce on pomilovat neće, ako mu, ne daj Bože, dođe žuta minuta.

  2. Pele igrao si fantastično fudbal
    A o ratovima ne bi trebao da se izjašnjavaš
    Nisam te čuo da pozivaš NATO
    Da zaustavi bombardovanje Jugoslavije
    Pa onda da amerikanci zaustave invaziju na Irak
    Vijetnam
    Siriju
    Libiju
    Sve ratove posle drugog svetskog rata je kreirala i radila Amerika
    Nisam te čuo da to osuđuješ
    Pogledaj recimo
    Olivera Stona
    Sve čovjek objasnio
    Sve istina
    I jasno
    I ovaj rat je sponzorisala amerika
    Zar ne…
    Ima li nekog razuma na ovom svijetu
    Kako to da većina svijeta
    Nije uvela sankcije Rusiji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here