EPA
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski

Novoizabrani predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je da pozicija njegove zemlje prema Kosovu i Metohiji ne opterećuje odnose Makedonije i Srbije i naveo da se nada skorom susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Mi smo priznali nezavisnost Kosova, a tu odluku doneli smo u saglasnosti sa našim strateškim orijentacijama i, svakako, imajući u vidu i stav građana albanske zajednice, koja je druga po brojnosti u našoj državi – rekao je Pendarovski za beogradsku “Politiku”.

Pendarovski je ocenio da su odnosi sa Srbijom sada vrlo dobri i poručio da će učiniti sve da se odnosi dve države razvijaju u pozitivnom pravcu.

– Tu obavezno spada i bilateralni susret sa predsednikom Vučićem, kojem se nadam odmah po preuzimanju funkcije predsednika Severne Makedonije – rekao je Pendarovski.

On je objasnio da namerava da bude predsjednik svih građana Severne Makedonije i da kao takav mora da radi i na ostvarivanju strateških ciljeva države, a to su članstvo u NATO-u i EU, što, kako je naveo, podržava većina građana.

Pendarovski je istakao da je evroatlantska orijentacija vlastiti izbor građana. On je naveo da je u svom programu naglasio značaj saradnje s Rusijom i Kinom i istakao da da će učiniti sve da se ta saradnja dalje razvija.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here