pixabay.com
Pentagon

Zamenica portparolke Pentagona odgovorila je na optužbe Moskve da će granate sa osiromašenim uranijumom izazvati oboljevanje od raka i drugih bolesti.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena objavila je ove nedelje da će SAD poslati protivvazdušnu odbranu, artiljeriju i protivtenkovsko oružje Ukrajini kao deo najnovijeg paketa vojne pomoći. Protivtenkovsko oružje uključuje granate sa osiromašenim uranijumom za tenkove “Abrams”, koji će u Ukrajinu stići sledećih sedmica.

Ruska vlada nazvala je odluku da se pošalju projektili sa osiromašenim uranijumom “neljudskim činom”, navodeći da bi ta municija mogla da stvori radioaktivni oblak koji bi doveo do obolevanja od raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Zamenica portparolke Pentagona Sabrina Sajn je izjavila da su SAD uverene da će ukrajinske snage odgovorno koristiti tu municiju i da su ruske tvrdnje o projektilima neutemeljene.

– Centar za kontrolu bolesti je izjavio da nema dokaza da granate s osiromašenim uranijumom uzrokuju rak – rekla je Sajn.

– Svetska zdravstvena organizacija izveštava da nije bilo porasta leukemije ili drugih vrsta raka… Čak je i Međunarodna agencija za kontrolu nuklearnog naoružanja nedvosmisleno izjavila da nema dokazane veze između izloženosti i porasta raka ili značajnih uticaja na zdravlje ili okolinu – dodala je.

2 COMMENTS

  1. Nadamo se da će nekada nege u Americi biti upotrebljena ta vrsta oružja,pa ćemo videti šta će onda da pričaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here