wikipedia.org/David B. Gleason
Pentagon

Pentagon razmatra da obuku ukrajinske vojske za korišćenje protivvazdušnih sistema Patriot sprovede u vojnoj bazi u SAD, izjavila su dva zvaničnika Ministarstva odbrane SAD.

Vojni američki vrh trenutno raspravlja o tome da li da obuku vojnika obavi u celosti na teritoriji SAD ili da je sprovede u trećoj zemlji, odnosno, u nekim od američkih vojnih baza u Evropi, rekli su zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, prenosi američki list Politiko.

Od invazije Rusije u februaru, ukrajinske oružane snage su završile obuku za upravljanje nizom različitih sistema naoružanja koje je obezbedio NATO, uključujući i visoko pokretni artiljerijski višecevni raketni sistem američke proizvodnje HIMARS, u istočnoj Evropi, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, a nijedna obuka nije obavljena u SAD.

Iako nije doneta konačna odluka, vest da Ministarstvo odbrane razmatra da sprovede obuku u SAD dolazi dan nakon što je Bajdenova administracija objavila da će obezbediti jednu bateriju PVO sistema Patriot kako bi Ukrajini pomogli u borbi protiv Rusije.

Kijev je mesecima tražio Patriot, ali jedna stvar koja je ometala odluku SAD bila je složenost sistema i dug proces obuke koji je potreban da bi se njime upravljalo.

Očekuje se da će biti potrebno nekoliko meseci da se Ukrajinci obuče da upravljaju Patriotom, koji obično služi tim od oko 90 vojnika, saopštio je Pentagon.

1 COMMENT

  1. Sta to znaci da Amerika hoce direktan sukob sa Rusijom Bednici resili da uniste planetu i Covecanstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here