wikipedia.org/David B. Gleason
Pentagon

Sjedinjene Američke Države ne veruju da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini u okviru specijalne vojne operacije, pošto aktuelni sukob ne ugrožava postojanje Rusije, izjavio je zamenik američkog ministra odbrane Kolin Kal.

– Rusi su dosledno ukazivali da se ruska nuklearna doktrina nije promenila i da će upotrebiti nuklearno oružje u slučaju da je ugroženo postojanje države. Ne smatramo da ovaj rat predstavlja takvu pretnju – objasnio je Kal tokom onlajn govora koji je organizovao „Forin polisi“, govoreći o verovatnoći da Moskva upotrebi nuklearno oružje u okviru specijalne vojne operacije.
Govoreći o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini, Kal je naveo da su američki resursi za vojnu pomoć ogromni, ali ne i beskonačni.
– Očigledno je da imamo neverovatnu količinu novca koju je Kongres izdvojio za podršku odbrane Ukrajine, ali on nije neograničen – rekao je Kal tokom onlajn govora koji je organizovao „Forin polisi“.
On je primetio da će Sjedinjenim Američkim Državama biti potrebno godinu i po dana za isporuku lovaca F-16 Ukrajini u slučaju da se donese odgovarajuća odluka.
– Mogli bismo da potrošimo sav novac na F-16 i ti avioni bi stigli u roku od godinu i po dana – precizirao je on.
Kal je dodao da ukoliko Vašington odluči da pošalje borbene avione Kijevu, oni neće pomoći Ukrajini u prolećnim i letnjim ofanzivnim operacijama.
Prema njegovim rečima, SAD će učiniti sve što je potrebno da podrže rad protivvazdušne odbrane Ukrajine, uključujući i sovjetskih i zapadnih sistema.
– Činimo sve što je potrebno da obezbedimo da funkcioniše sovjetsko nasleđe sistema protivvazdušne odbrane i da obezbedimo da zapadni sistemi koji dolaze u Ukrajinu mogu da ostanu u borbi – naglasio je Kal.
Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat, dok je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov istakao da neprekidna velika pomoć Kijevu sve više „uvlači zapadne zemlje u sukob na strani kijevskog režima“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u septembru prošle godine u obraćanju narodu izjavio da je Zapad prešao svaku liniju u svojoj antiruskoj politici, kao i stalnim pretnjama Rusiji. Prema njegovim rečima, korišćena je i nuklearna ucena, a visoki predstavnici zemalja NATO-a govore o mogućnosti i prihvatljivosti upotrebe oružja za masovno uništenje protiv Rusije. Putin je podsetio Zapad da Rusija nadmašuje stranu vojnu tehniku u nizu komponenti i upozorio one koji pokušavaju da ucene Rusiju nuklearnim oružjem da bi „ruža vetrova mogla da se okrene u njihovom pravcu“.

4 COMMENTS

  1. Dobro bi bilo da Amerika ostavi Evropu na miru pa nek se oni tamo preko onoga okeana direktno kockaju sa Rusima oceli ili nece Rusi ili oni upotrebiti nuklearno oruzje Amerikanci dali namjerno ili nenamjerno vrse pogresne procene Rusima nije vjerovati svi koji tvrde da nece upotrebiti nuklearno oruzje svakako mislim da opasno grijese

  2. Slazem se sa “da i Amerikanci i Rusi ostave Evropu na miru pa nek se tamo od Kamcatke do Aljaske direktno kockaju” Oni su i za vreme Hladnog rata zajedno radili i drzali celi svet u saci, a pogotovo Evropu. Da Rusima nije verovati a ni Amerima, to zaista jeste notorna istina.

  3. Istoričar koji se više od 35 godina bavi konfliktima u svetu, Peter Orzehovski .
    Pita i konstatuje ,

    Da li ste znali da je Amerika za više od 200 godina vodila 220 ratova, vojnih intervencija i CIA operacija protiv drugih država? Pritom se nije radilo o miru nego o moći i o pobedi u globalnoj partiji šaha.

    Orzehovski piše da će onaj ko je pratio razvoj ovih sukoba u poslednjih nekoliko godina ostati zapanjen pogledom na svet koji imaju Sjedinjene države i konkretno Pentagon, naime, da ključne zemlje kao Rusija ili Kina, po njima treba da se nađu pod vojnim okriljem SAD – na šta će Amerika i svet verovatno morati dugo da sačekaju.

    Toliko o amerikancima , čovjek je stručnjak , ovo ja nisam izmislio
    Želim da se zna .

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here