pixabay.com

Više od pet miliona građana Australije koji primaju novac iz državnih fondova, odnosno preko Centrelinka, od ove sedmice će početi da dobijaju uvećane iznose svojih prinadležnosti.

Skromno povećanje očekuje sve primaoce državnih starosnih i invalidskih penzija, nezaposlene koji dobijaju JobSeeker, kao i ljude na drugim socijalnim programima. Do korekcije visine isplata došlo je usled povećanja životnih troškova u proteklom periodu.
Od ponedeljka, najviša starosna penzija za samce povećana je za 14,80 dolara na dvonedeljnom nivou i sada iznosi 967,50 dolara. Parovi koji su u penziji dobijaće zajedno 22,40 dolara više, pa će njihova primanja na svakih 14 dana od sada iznositi 1458,60 dolara. Drugim rečima, povećanje iznosi tek nešto više od dolar dnevno za pojedince, odnosno 80 centi na dan po osobi za parove.

Opšti je utisak da se radi o rastu penzija koji neće značajno uticati na životni standard starijih, ali je u isto vreme reč o najvećem povećanju u poslednjih sedam godina! Državne penzije i ostala socijalna davanja u Australiji usklađuju se dva puta godišnje sa rastom inflacije i troškovima života, svakog marta i septembra. Međutim proteklih godina je rast inflacije nadmašio rast plata, a samim tim i penzija.

Savezna ministarka za socijalne usluge En Raston kaže da je prilikom poslednjeg rasta penzija uzet u obzir određeni pritisak cena, pre svega u domenu zdravstvene nege.
– Nastojimo da obezbedimo penzionerima da održe svoju kupovnu moć u okviru nacionalne ekonomije, koja beleži snažan oporavak posle pada izazvanog pandemijom – rekla je Raston.
Međutim, ne slažu se svi u potpunosti s njenim mišljenjem. Izvršni direktor Saveta za starenje (COTA) Jan Jejts pozdravlja povećanje penzija, ali smatra da naročito starijima koji nemaju ušteđevinu ili investicije neće bitnije promeniti život.

– Primaoci starosne penzije koji imaju ušteđevinu pokrivaju životne troškove dodavanjem novca iz sopstvene kase, ali ljudima koji žive samo od penzije nije lako. Njihov životni standard je veoma skroman, naročito onima koji plaćaju kiriju za nekretninu u kojoj žive – kaže Jejts i dodaje da se situacija pogoršala tokom pandemije.

Kada je reč o drugim socijalnim davanjima, dodatak za plaćanje rente (Rent Assistance payments) neznatno je povećan – za samce bez dece dva dolara više i sada iznosi 142,80 dolara, dok će parovi sa troje ili više dece dobiti povećanje od 2,66 dolara, pa će dodatak iznositi 189,70 dolara.

Povećanja od 8,70 dolara dobili su i studenti koji primaju dodatak iz programa Abstudy, dok je roditeljski dodatak uvećan za 11,90 dolara za samohrane toditelje (na 874,10 dolara), odnosno 7,90 dolara na dve nedelje za parove – na 581,20 po roditelju, odnosno 1162,40 dolara ukupno.

JOBSEEKER VEĆI DO 11,90 DOLARA

Povećanja isplata dobilo je i oko milion nezaposlenih koji dobijaju sredstva iz programa JobSeeker. Na dvonedeljnom nivou nezaposlenima maksimalno sleduje do 11,90 dolara više (samohrani roditelji). Samci su dobili povećanje od 8,70 dolara i njihove isplate sada su 629,50 dolara na svakih 14 dana, dok će parovi dobijati po 573,30 dolara po osobi, što je za 7,90 dolara više nego do sada.

Međutim, ovi iznosi i dalje zaostaju za drugim zemljama OECD-a, upozorava Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj. Kako je navedeno u izveštaju OECD-a, nedovoljni iznosi isplata za nezaposlene, mogli bi da mnoge Australijance poguraju bliže ka granici siromaštva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here