EPA/Martin Divisek
Svetislav Pešić

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, govorio je pred finale Mundobasketa gde će nam protivnik biti Nemačka i otkrio je razlike između dva tima. Kako kaže, Nemci su visoki i snažni, a naš tim ima kvalitet da predviđa dešavanja na terenu i da čita situacije koje se dogode tokom utakmice.

Srbija je u prvom polufinalu savladala Kanadu, a potom je Nemačka bila bolja od Amerike.

„Igramo protiv Nemačke, verovatno to niko nije očekivao, ali mi jesmo i to je najvažnije. Očekivao sam Nemačku ne zato što su ostale ekipe slavije od Nemačke, već zato što su oni uz nas pokazali najviše. Oni nisu izgubili nijednu utakmicu, imali su perfektno prvenstvo, mene to ne iznenađuje. Poznajem trenera, igrače, sistem, njihov najveći kvalitet je kontinuitet jer igraju već dugo godina zajedno, još od Henrika Rendla. Pravili su fantastičnu ekipu i nas očekuje izuzetno zahtevna utakmica“, rekao je Pešić.

Ima poštovanje Pešić prema Nemačkoj.

„Ako jedna ekipa dobije SAD i vodi od samog početka do kraja, mi to moramo da respektujemo i tera nas da se spremimo maksimalno, uz takav pristup pripremi za utakmicu i što je najvažnije – koliko sve to što mi pripremamo možemo da realizujemo. Ovo je finale koje karakteriše dve izuzetno jake ekipe, koje su do finala stigle timskim pristupom prema igri, sa pobedničkim mentalitetom, sa verom u svoje prednosti i kvalitete. Siguran sam da će to biti pravo finale“.

Ne želi selektor Pešić da se prevari i da, s obzirom na to da je proveo godine u nemačkoj košarci, kaže da ih poznaje bolje nego što oni znaju Srbiju.

„To ćemo da vidimo. Teško je iz ove perspektive reći. Danas su srpski igrači dobro praćeni, skauting postoji. Ja ih najbolje poznajem zato što sam tu stalno sa njima, znamo se lično sa trenerom i svim igračima. Koliko je to prednost, ne znam. Više se bavim mojim igračima, da im pomognem da se dobro mentalno i taktički pripreme za ovu utakmicu. Biće teška borba, jer je Nemačka borbena ekipa i kod njih nema predaje. Nije to sada samo borba, borba, borba, već borba pretvorena u kvalitet. Oni su borbom spremni da nadoknade rezultat i svoje nedostatke“.

Doneo je Pešić 1993. godine Nemačkoj zlato na Evropskom prvenstvu.

„Doneo sam im ja mnogo više od zlata. I sebi sam doneo mnogo, tamo sam postao pravi trener. I oni su meni dali mnogo, pomogli su mi da svoj talenat pretvorim u iskustvo i kvalitet. Ipak, emotivno sam vezan za ovu ekipu Srbije, sve se bolje poznajemo… Ne bih govorio o tom profesionalnom odnosu, već o tome koliko momci imaju potrebu da sarađuju i imaju od mene očekivanja. Idemo u tom smeru“.

Sve zavisi, ponavlja selektor, od dobre odbrane Srbije.

„Tu nema nikakve dileme. Mi smo ekipa koja je pokazala da iz odbrane možemo da kreiramo naš napad, tranziciju. Mi smo, koliko znam, dosad bili vodeći u poenima iz tranzicije. Mi nemamo visinu i fiziku kao Nemci, oni su na svim pozicijama visoki i snažni. Ono što nas ipak karakteriše je da smo spremni, da imamo taj kvalitet predviđenja, znamo da dobro čitamo situacije. Da ne govorim o košarkaškoj inteligenciji. Ali, inteligencija bez borbenosti i zalaganja – ne pomaže“.

Igrači su – spremni!

„Jesu, naravno. Ovo je poslednja utakmica na turniru, nema više. Ni do sada se nisu žalili. Dobro spavanje, dobra priprema i to je to“, zaključio je Pešić.

Finale Mundobasketa je na programu u nedelju od 14.40.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here